Tidiga perenner

Som jag nämnt blommar mina Bollvivor först utav perennerna. Lungörten är också tidig och de små frösådda plantorna som har dykt upp runt om kring mödrarna ,har nu slagit ut medan deras mammor låter vänta på sig ännu några dagar 🙂 Mammorna är vita och heter ” Sissinghurst White ”. De flesta utav de självsådda plantorna verkar dock bli blå/lila men en och annan vit har också dykt upp 🙂
IMG_3686   IMG_3750
När de stora plantorna blommar är de väldigt omtyckta av bin och humlor och hela plantorna brukar surra och vibrera.
Lungört Pulmonaria är en utmärkt marktäckare, bladen håller sig fina en stor del av säsongen och den passar bra i skuggrabattens framkant eller under träd och buskar i trädgårdslunden. Det finns flera arter och mina har vitbrokiga blad men det finns också enfärgade blad och vissa har mer eller mindre silverfärgade blad. De blir 15-30 cm höga och blommar nu i april- maj 🙂 De trivs i halvskugga och i humusrik, väldränerad men fuktighetshållande jord.
Under helgen ska vi jobba vidare med vår komposthörna ! 🙂 Bara det inte blir ihållande regn 🙁 Risk för regnskurar sa väderprognosen och det ska tydligen gälla för hela nästa vecka också …  🙁  Inte bra för oss trädgårdsbitna !
Ha En Trevlig Lördag Alla !
Elisabeth
 
 

2 reaktioner till “Tidiga perenner”

  1. Lungörten gillar jag också. Den är fin runt äppelträdens stammar eftersom den täcker bra. Jag har även låtit den tävla med kirskålen om plats, tyvärr tror jag kirskålen vinner.
    Ha det fint!
    Kram Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.