Vildängen

 
När man har en så pass stor trädgård som vi kan man omöjligt hinna med att ha det pedantiskt och ogräsfritt överallt…man får välja vad man ska lägga sin tid på !
Man kan inte heller bara ha en massa gräsmatta för det blir så tråkigt och tillintetsägande i längden…och här pratar jag inte om någon golfgreen…utan en alldeles vanlig gräsmatta med både mossa, maskrosor och tistlar vilken ändå tar en massa tid i form av klippningen…och nej, vi har ingen åkgräsklippare eller robot…ännu !
Det är då man kommer på den briljanta ide´n med en vildängshörna….en hörna som man inte behöver klippa möjligen max 2 ggr per år…tidig vår och nu på sensommaren och då för hand…skulle gärna ha liat av ytan men en hel del stora stenar gör det svårt!
Förra året påbörjades projektet vildängen…avgränsade en hörna mot komposten till och började med att flytta dit några prästkragar som hade frösått sig på fel ställen i trädgården. Hade drivit upp plantor av min vita storklocka som också planterades ut…Av naturen finns här redan en del midsommarblomster som naturligtvis får vara kvar bland alla olika sorters gräs och kärringtänder. Planterade även ut plantor av egna drivna vallmon som blommade förra sommaren men i år var puts väck…
Fyllde i början av sommaren på med två köpta plantor av Sibirisk vallmo…vi får se om de överlever vintern. Och nu har jag några uppdrivna plantor av purpurklätt som står och väntar på att bli nergrävda….
DSC_1287
DSC_1286
Men för att kunna plantera nåt nytt måste jag klippa….
wpid-dsc_1956.jpg wpid-dsc_1957.jpg
wpid-dsc_1959.jpg
wpid-dsc_1958.jpg  wpid-dsc_1960.jpg
Detta är ett pågående projekt så jag kommer att uppdatera det vartefter !
Uppdatering 16/8 :
wpid-dsc_2476.jpg
wpid-dsc_2474.jpg   wpid-dsc_2508.jpg   wpid-dsc_2506.jpg
I helgen blev vildängen klar…för i år alltså 😉 Äntligen färdigklippt och nyplanterad.
16 egna plantor av purpurklätt Lychnis coronaria ( från vit modersplanta ) kom ner i backen. Och en planta med Blå gräsfibbla Catananche caerulea.
wpid-dsc_2107.jpg   wpid-dsc_2507.jpg 
 
Några fler prästkragar Leucanthemum vulgare flyttades dit tillsammans med några jakobsstege ( blågull ) Polemonium careruleum som hade självsått sig på fel ställe…Sen sådde jag frön. Både av blåklint Centataurea cyanus och av sibirisk vallmo Papaver croceum.
wpid-dsc_2295.jpg
Satte ju två plantor av de senare i början av sommaren som blommade fint. Nu syntes dock knappt tillstymmelse utav dem så jag befarar att de har torkat bort….
DSC_1182
Men har jag nu tur så kommer de tillbaka nästa år, kanske hann de självså sig….
Vilket jag hoppas att de få vita och blå storklockorna också har gjort ! Oj, vad spännande det ska bli att se….
Självklart uppdaterar jag er om sådär ett knappt år igen !
 
Elisabeth
 
 
 
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.