Surjordsrabatten

DSCN1861
 
ALLT började med en gran….och inte vilken gran som helst utan en GIGANTISK gran. En stor och pampig gran som i många år hade glatt familjen med sin storhet och skönhet speciellt på vintern när den dignade av snö….men som också gav skugga, mossa, vars rötter växte upp i en stor del av gräsmattan och ställde till förtret varje gång gräset skulle klippas. Familjeråd hölls och beslutet togs att granen skulle ner. Ingenting som vi själva klarade av dock utan vi fick ta in hjälp utifrån. Året var 2012.
DSCN1877  Först skulle alla grenar bort….
DSCN1883Och sen själva stammen…..
 
DSCN1862   Före…….
DSCN1890   Efter……
Och ljust blev det……och tomt ! Alldeles för tomt….där föddes  idén till Surjordsrabatten.
Ett ganska självklart val blev just surjordsväxter då det är i skogskanten dvs skuggigt. Eftersom det växer andra stora granar bredvid antog vi att jorden innehöll ett ganska lågt ph vilket vi inte visste med säkerhet utan valde att plantera det vi köpte i köpt surjord, anpassad för detta ändamål. Ett stort problem var att den tänkta platsen för rabatten bestod av kirskål, nässlor, kvickrot och älggräs vilka vi försökte rensa bort så gott det gick för att sen lägga täckduk på alltihop.
I framkanten på rabatten, den mot huset, fanns redan några fasta stenar som inte gick att flytta så de fick bli grunden i rabattkanten utav natursten. Vi åkte och köpte några Rhododendron , fem stycken i blandade färger och så hade vi en sen gammalt som flyttades in i raden utav de nya…Jag flyttade dit min vitbrokiga lungört som jag delade i flera små plantor och fick lämpligt nog två stora Hostor utav min syster som skulle slängas. Dessa delades också i mindre plantor och placerades i bakkanten mot skogen. Allt såg väldigt litet ut på den stora och långa ytan men på tre år har det växt ihop fint och jag är väldigt nöjd med resultatet. Dock kan allt förbättras och i år har det tillkommit Astillbe för att ge lite färg när vårprakten är över. Då jag blev väldigt förtjust i vitbrokiga funkior har även en ny sort planterats i framkanten där det var lite glest. Förhoppningsvis växer även denna till sig på ett par år.
DSCN3975 Efter rabatten…..
 
DSCN3990 Framkanten mot tomten….
DSCN3982 Baksidan mot skogen…sett uppifrån vedboden
DSCN3984 Baksidan sett nerifrån tomten….
Förra året köpte jag Myskmadra som jag först planterade i en annan rabatt men där trivdes den inge vidare och i höstas fick även den flytta upp efter delning till surjordsrabatten. Den lyste upp på försommaren med sina tusentals små vita stjärnor och sina vackert limegröna blad bland de annars mörkt gröna bladverken. Den är där för att stanna. Nu drömmer jag om att hitta Stort paddtreblad Trillium cuneatum att komplettera med..är det någon som har eller vet var det finns at köpa hör gärna av er !
En förteckning över växterna i denna rabatt :
Blomsterfunkia Hosta fortunei ”Patriot”
Funkia Hosta ” Night Before christmas ”
Lungört Pulmonaria ”Sissinghurst White”
Myskmadra Gallium odorata
Astillbe ” Henry Noblet”
Astillbe  som jag köpte på STAs marknad i Västerås som tyvärr saknade namn men blir ljusrosa.
Caucasicum Rhododendron ” Cunningham´s White
Parkrododendron ”Catawbiense Grandiflorum ”
Parkrododendron ” Roseum Elegans”
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.