Pioner

Jag har sju stycken olika pioner. Den äldsta satt här gömd i trädgården ifrån början och är vad jag tror en vanlig röd bondpion Paeonia x festiva Rubra plena.
DSC_1520DSC_1531DSC_1544
Den andra som jag fortfarande inte är etthundra procent säker på vilken det är, köpte jag för över tio år sedan men en luktpion Paeonia lactiflora är det, rosa och fylld. Ska försöka ta reda på mer om den och se om jag kan hitta några äldre bilder, då hon tyvärr inte har blommat än efter flytten av henne för tre år sedan.
Vi var ju tvungna att i panik rädda dessa två stora, vackra buskar som satt som solitärer i gräsmattan undan grävskopan i samband med ombyggnationen. Vilket också resulterade i att de automatiskt blev i mindre delar och planterades hur som helst där det fanns plats just då. Ett av årets projekt har varit att nu försöka bringa ordning i pionkaoset och ge dem bättre förutsättningar inför framtiden så att de kan fortsätta att glädja oss med sin skönhet och prakt. För visst är dem som gräddbakelser eller fluffiga maränger ….
Så nu har jag planterat de flesta av dem på en enda rad med sällskap av egen uppdriven stäppsalvia på den ena sidan om dem och med egna uppdrivna rabattirisar på den andra. Förhoppningsvis så har jag en vacker häck där om några år för som med allt annat får man ge sig till tåls och vänta på resultatet.
Två av de andra skönheterna har jag fått hjälp att identifiera utav Svenska Pionsällskapet på fb. Tänk vilka möjligheter det finns idag …
DSC_1442DSC_1444DSC_1493DSC_1489
Visst är hon som en enda stor maräng….Duchesse de Nemours  !
DSC_1463DSC_1435DSC_1465DSC_1524
Och denna är som en stor skål med glass….Mónsieur Jule Elie !
Jag har även en Dillpion Paeonia tenuifolia och den är röd och enkel.
Hade egentligen inte tänkt att skaffa fler pioner men kunde ju bara inte låta bli att köpa två torra små rotbitar på rean i våras, sent i maj var det och 50% rabatt….35kr styck är ju ett fynd ! Trodde väl egentligen inte att det skulle bli nåt utav dem men det blev det och nu sitter de planterade i den nya pionraden…..ca 20cm höga gröna friska blad.
wpid-dsc_1634.jpg
Det blir spännande att se vad det ska bli av dem…..
 
 
 
 

2 reaktioner till “Pioner”

  1. Det skulle vara så roligt om du kunde skicka en bild på din pionrad. Jag har en pion som jag måste flytta för att den står för trångt. jag är väldigt rädd att jag ska misslyckas med det då jag fick den av en god vän som inte lever längre. Jag har ännu en pion som jag måste göra något med, även den en gåva av en avliden vän. Jag fick med en rotbit av en lupin som håller på att kväva den pionen. jag har hört att pioner ska ha ganska stor plats, stämmer det?

    1. Pionerna blir allra vackrast om de får stå som ensamma solitärer i gräsmattan utan grannar 🙂 Det viktigast när man skall flytta dem är att inte plantera dem för djupt. 3-5cm ner max annars kan blomningen utebli. Det brukar ta några år efter en delning eller flytt innan de blommar igen, bästa tiden att flytta dem är på hösten har jag läst så att sätta dem som jag har gjort dvs trångt och på en enda lång rad är nog inte att rekommendera egentligen ! 😀 Men de får stöd av varandra då å andra sidan 🙂 Det finns en fb grupp som heter Svenska pionsällskapet där får du experthjälp ! Lycka till ! 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.