Berget

Nästan mitt på tomten låg en stor sten med en gräskulle runt sig….någon gång för ca sådär tjugo år sen fick jag, min mamma och en av mina mostrar för sig att vi skulle kolla hur stor stenen var. Vi började gräva bort gräs och jord och mer och mer av stenen syntes. Hm…det visade sig vara ett mindre berg ! Vad gör man då med ett mindre berg mitt på tomten ? Jo, man arbetar med naturen och inte emot!…man ser möjligheter inte problem. Vi fortsatte att gräva, flytta stora stenar med hjälp av plankor och hävmetoden. Vi rullade, knuffade och flyttade runt sten. Tillslut hade vi ett lagom stort litet berg med en lagom kulle runt i diameter. Det året köpte jag mina två första stenpartiväxter…som dog året efter! Min älskade moster blev vår räddning…sommaren efter kom hon farandes med hela bagageluckan full med stenpartiväxter som hon hade delat ifrån sina egna. På det viset fick vi ganska snabbt och väldigt billigt till ett fint stenröse. Mycket har hänt sedan dess…växter har gått ut. Nya har köpts till, andra har delats igen osv. Nu är det dags för en renovering utav röset. Några högre växter i bakkant har blivit för dominanta och ska tas bort alt. minskas ned. Har lite planer på vad som skulle kunna ersätta dem…Några stenar håller på att rämna och behöver nog grävas om…och så har jag redan förra året köpt ett begagnat trappräcke i svart smide som tillsammans med några trappsteg ska få bli en väg upp på röset i ena kanten. Här kommer lite bilder från vår tills nu på hur det ser ut…..
wpid-dsc_1266.jpg
DSC_1172
wpid-dsc_1179.jpg
wpid-dsc_1178.jpg   wpid-dsc_1969.jpg
DSC_1374
DSC_1429
Och nu när säsongen nästan är över är det bara lite gula trotjänare som blommar medan allt det andra är grönt!
wpid-dsc_1997.jpg
wpid-dsc_1999.jpg   wpid-dsc_2000.jpg
wpid-dsc_2001.jpg   wpid-dsc_2004.jpg
Vilka alla på fel ställe kan bli väldigt invasiva och ett riktigt ogräs men i mitt torra stenparti håller de sig snällt på plats !
Växter som finns i detta stenparti/stenröse är :
Olika mossflox, silverarv, några backnejlika, fjädernejlika, praktveronika, kungsnejlikrot, bergklint, blågull, prästkragar, fetknopp, praktlysing, penningblad och säkert någon jag har glömt….Bakom berget sitter ljust lila bondsyren.
Hoppas denna sida kan inspirera er till att se möjligheter trots att man har stora stenar eller små berg på sin tomt !
Elisabeth