Trädgården

Totalt är vår tomt ca 7000 kvm. Varav ca 3000 kvm är trädgård. Resten är lite skog och lite åker som vi själva inte brukar i nuläget,  men man vet ju aldrig vartefter trädgården växer.
På två sidor om den har vi skog,  mot söder och väster….tyvärr. På framsidan av huset har vi en underbar utsikt över åkrar och fält mot öster. Här har vi iaf. morgonsol. På den sista sidan av tomten dvs mot norr har vi vår uppfart och egentligen ingen tomt alls att prata om. Den största delen av trädgården är placerad på husets baksida.
Vi odlar i zon 3 – 4 . Mitt emellan Västerås och Sala , som har lägre zoner och ligger minst två veckor före oss i odlingstid.
Trädgården har varit i familjens ägo i drygt 20 år. Och när torpet köptes  hade både huset och trädgården varit helt öde i tre år. Vilket innebar att det växte gräs, kirskål, brännässlor och tistlar manshöga över en yta som man inte kunde ana någonsin hade varit ens i närheten av att ha varit en trädgård. Så vi började verkligen från noll och dessutom med ingen som helst kunskap då hela familjen bodde i Stockholm och aldrig hade haft hus eller någon trädgård.
Det första trädgårdsredskapen som införskaffades var en lie och en grep !
De första drygt femton åren hade familjen det som sommarställe och sakta sakta växte en trädgård fram. Fruktträd planterades, växte, gav frukt och dog. Nya sattes. En större rabatt med tåliga perenner anlades.
När vi flyttade hit för fem år sedan permanent började jag titta på trädgården med andra ögon…nu kunde man ju tex vattna vid torka för att man var på plats  och möjligheter som inte hade funnits skapades.
Nya rabatter anlades för att bara två år senare flyttas då vi bestämde oss för att bygga om och till huset.
Sagt och gjort ….i ett års tid förvandlades den ändå hyffsade trädgården till en arbetsplats med byggbaracker, grävskopor som förstörde alla gräsmattor, diken, gropar, borrhål och nästan allt det gamla grävdes upp. Jag lyckades ändå rädda en del vilket jag är glad för idag.
Vår trädgård är i ständig förändring….för som med allt annat tar åldern ut sin rätt…gamla stenrösen och rabatter behöver föryngras och förbättras medan andra saker åldras med värdighet.
Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.