En doft av pepparkaka

När det är uppehåll och solen skiner sprider sig nu en doft av pepparkaka i trädgården. Eller rättare sagt den underbara doften av kryddnejlika 🙂 Det är nejlikorna i stenpartiet ( berget ) som blommar 🙂 Jag kallar dem även för mormors nejlikor för ursprungsplantan till mina kommer ifrån min mormor i Västergötland.
IMG_5867   IMG_5874
De vackra silverfärgade bladen bildar stora tuvor och blommorna är rufsiga och ljust rosa … vet inte vad det är för en slags nejlika men tror att det skulle kunna vara en fjädernejlika, det passar bra in på beskrivningen i alla fall 🙂 Är det någon som vet vilken det är ? Skriv gärna en kommentar 😀
IMG_5872  IMG_5873
Redan i knoppstadiet syns det är de är fransiga 🙂 små fransar som är på väg att slå ut ! 🙂
IMG_5868   IMG_5870
Det skulle kunna vara en slags Taggnejlika också … Oavsett vilken slags nejlika det är så är den mig väldigt kär ! En växt med personlig historia är alltid extra trevlig ! Tack moster Elsa som delade med dig av dessa sötnosar ! Nu tänker jag både på dig och på mormor varje år då de blommar 😀
Elisabeth
 
 

6 reaktioner till “En doft av pepparkaka”

 1. Vet inte vilken nejlika du har, jag har en som inte är så rufsig och tycker väldigt mycket om den. Dels för att den är så söt och dels för doften. Det är roligt med gammeldags växter.
  Här kommer det ena skyfallet efter det andra och mina rosor blir ledsna, de övriga växterna klarar skyfallen bättre.
  Kram Eva

 2. Känner igen sorten från min kusins mormors trädgård utanför Lidköping, vet tyvärr inte sortnamn och har inte hittat den i plantskolor (tyvärr)

 3. Dina fina rosa nejlikor, går de att frö
  så eller är det bara skott som fungerar? Letat i handeln i många år efter den sorten utan resultat.

  1. Hej Vibeke, jag har inte provat att ta frö ifrån dem, gjorde däremot ett försök med att fröså Silverarv och det gick alldeles utmärkt. Den jag har härstammar ifrån min mormor via en moster och nog en gammal sort, har ju tyvärr inte namnet.. Var bor du? ☺️ Jag kan säkert dela med mig ett skott utav den, mvh Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.