Aspelunda Historik

 

aspelund_1708

Aspelunda finns omnämnt som namn på platsen där vi bor åtminstone så tidigt som 1708 i ”Geometrisk Charta öfver Ransta ägor i Wästmanneland Sahlbergs lähn och Kumbla sochn” (källa lantmäteriet)

 

wpid-dsc_1621.jpg

 

 

Vi har en stor gammal ek på tomten, förmodligen ett gammalt vårdträd och därför kallade vi stället under många år för Ekbacken. Vi har också fått höra att torpet i folkmun har kallats pepparkakshuset och gör det än.

Efter vår om och tillbyggnad utav torpet till ett större permanent hem har vi valt att använda oss av det gamla kartnamnet Aspelund/ Aspelunda vilket kommer utav att det förr fanns och fortfarande finns gott om Asp här.

 

2 kommentarer

2 tankar om “Aspelunda Historik

  1. Jag har en tid följt dig på FB och tycker så mycket om det du skriver. så gick jag in på din blogg ochkom underfund med att du bor i Ransta, så nära!
    Tyvärr är jag inte ledig i morgon så jag kan inte komma förbi. Men det skulle vara så roligt att se din trädgård vid något tillfälle.
    Lycka till i morgon.

    • Hej 🙂 Vad glad jag blir för dina fina ord 🙂 Ja om det blir lyckat resultat i morgon så kanske jag samlar mod till mig och har en visning till i sommar 😉 Du får fortsätta att kolla in på bloggen! 🙂

Kommentera