Årets första blåsippor :D

Det finns nog inget så vackert som vårens första Blåsippa Hepatica nobilis .Bland torra, bruna fjolårslöv glimmar det till något blått och där är hon 😀 Man får huka sig ner ordentligt för att kunna se hennes små knoppar !
IMG_3232   IMG_3233
Om bara några dagar med sol och lite mer värme kommer hela skogen bakom huset att skimra i blått….jag skulle inte vilja kalla det för ett helt hav utav Blåsippor men de är tillräckligt många för att de ska ge den känslan 😀 Underbara små blommor !
IMG_3234   IMG_3235
Det är precis så här de trivs att växa ….bland förmultnande löv som bildar en naturlig kompost och med trädkronor som silar ned ljuset över dem 🙂 Det finns ju många nya framodlade sorter av Blåsippor…och förra året köpte jag mig två stycken röda : Hepatica nobilils ” Woodside Red ” framodlade i Västmanland vilket var extra roligt ! 🙂
IMG_3241   IMG_3245
Den ena av mina röda satte jag under syrenen och de bladen ser jag tydligt så de finns kvar ! Men ingen blomknopp än ! Hoppas hon blommar i år 🙂 Den andra satte jag i skogskanten bredvid någon vildväxande blå för jag tänkte att den nya fröken skulle trivas i dess sällskap. Då jag inte markerade ut platsen så jättenoga utan mer på ett ungefär …så hittar jag inte hennes blad i det gula fjolårsgräset 🙁 Hihihihi…förhoppningsvis överraskar hon mig någon dag och lyser rött där i skogskanten 🙂
Välkommen du underbara väna lilla Blåsippa !  Du är såå efterlängtad !
Elisabeth

Vatten

är ett underbart inslag i en trädgård 😀 För att inte tala om livsviktigt för allt levande ! Men ibland och speciellt vissa tider på året kan man få för mycket utav det goda…tex när höstregnen har förvandlat gräsmattorna till sjöar eller när vårens smältvatten bildar egna åar..Just nu märker jag tydligt att det finns flera partier på tomten som står under vatten bla. min blivande Trollstig
IMG_3155   IMG_3151
 
 
 
 
 
 
Den ser inte så inbjudande ut just nu…Kommer ni håg att det är här som några granar har dött också…fem stycken för att vara exakt…helt utan förklaring eller rättare sagt så börjar jag nu misstänka att det är för sankt, vattensjukt helt enkelt ! Men på sommaren sen är det så torrt och fint så jag trodde nog att granarna trivdes med all vatten tillgång, de dricker ju väldigt mycket 😀
Jag vet fortfarande inte om det är pga vattnet på våren som de har dött…döda granar ser jag här och där i skogarna runt i kring också så det kanske beror på något annat ?!? Jag hade ju tänkt låta de döda granarna stå kvar här vid stigen…men nu har jag nästan bestämt mig för att de ska tas ned…på lördag får vi hjälp att ta ned våra dåliga Sälgar och då kanske jag passar på 😀
Jag har också haft en grävmaskinist här och tittat på Spirearötterna och hela det området som de behöver grävas upp ifrån och han trodde inte det var ett så stort jobb ! Hahahaha..ursäkta men det lät precis som när jag och maken ibland har pratat om olika småprojekt och sagt något i stil med det: Det går nog rätt fort, det är ju inte så mycket, det där fixar vi på en helg ! jojo…man lär sig med tiden, därför sa jag 4-6 timmars jobb när grävmaskinisten sa 3…..hihihi…det lär visa sig vem som får rätt ! 😉
Sen är ju frågan då om jag inte ska passa på att gräva en damm när jag ändå har en grävare här ? Det vore ju så kul att få en större damm mot den lilla plastbaljan vi har idag…en stor damm, djup nog för både näckrosor och övervintrande fiskar dvs med en djuphåla på 150 cm…hur stor ska den vara ? Vilken form ? Vad ska man tänka på när man gräver och bygger en stor damm?
Snälla ni som har erfarenheter hör av er ! Det går även att maila mig på : fruktstund@telia.com
För som sagt, det är ju trevligt med vatten i en trädgård på rätt ställen ….. 😀
Elisabeth
 

Dags att klippa och rensa !

Nu är det dags för mig att börja klippa ner perennerna och rensa bort löven som har legat som skydd på en del av dem under vintern. Det är fortfarande tjäle i marken här men vartefter den börjar släppa mjuknar jorden och blir för mjuk på sina håll 😀 Så är det att bo på en gammal sjöbotten bestående av lera 🙁  Började rensa upp lite i rhododendron rabatten igår men gav upp någonstans på mitten då marken där omkring var så mjuk att gummistövlarna sjönk ner flera cm…det måste nog torka upp lite innan jag fortsätter 😀 Annars får jag skaffa vadarstövlar ! 😉 Vill alltid börja där när säsongen drar igång pga att mina vitbrokiga lungörter som växer där är det tidigaste som blommar på säsongen. De brukar blomma redan i april och är efter sälgen humlornas, binas och fjärilarnas viktigaste födokälla så här efter den långa vintern. Jag tyckte mig se att de redan var på gång där under alla vissna blad….
IMG_3207   IMG_3206
Och visst var det så 😀 Härligt ! Under de gamla löven spirade nya små gröna friska …..Det finns hopp !
IMG_3208   IMG_3209
En av mina Rhododendron har däremot dött under vintern…såg redan i höstas hur den fick bruna blad och det är den andra busken på samma plats som dör ! Hm, dags att inse att det antigen är för vattensjukt just i den gropen eller att den första fick någon sjukdom som förmodligen finns kvar i jorden 🙁 Inte kul ! Ändå dränerade vi bättre i gropen innan vi satte buske nr 2 där, men förmodligen inte tillräckligt ! Nu vågar jag inte köpa och sätta en tredje på samma plats ….kanske låter det vara tomt eller ska  jag våga prova något annat som tex en Astillbe till ? Hm….vi får se….
IMG_3203   IMG_3205
Ni ser den drabbade busken i mitten på första bilden och till höger på den andra ! Jaja…det är så det är med trädgård…vissa saker trivs och frodas medan andra dör…och det är alltid lika spännande efter varje vinter att se vad som har klarat sig och vad som har gått ut …..Har ni tips eller en aning om vad som kan ha hänt min Rhododendron så skriv gärna en kommentar !
Nu väntar jag på att det ska sluta regna så jag kan gå ut och fortsätta rensa i mina rabatter….sakta med säkert välkomnar jag en ny trädgårdssäsong !
 
Elisabeth

Julrosorna

Helleborus niger har nu äntligen öppnat sig för omvärlden 🙂 Det behövdes några dagar med sol och plusgrader 🙂

 
IMG_3163
 

Den vita är vanligast och enligt böckerna den tuffaste utav dem . Det finns hybrider i många olika färger som är korsningar mellan Helleborus niger och Helleborus orientalis. Jag har bara den vanliga vita ,som är ifrån julgrupper genom åren, som jag har lyckats hålla vid liv länge nog för att kunna plantera ut i trädgården. Tycker om dem för att de blommar första utav alla här hos mig och piggar upp i bland medan snön ännu ligger kvar. De trivs bäst i fuktighetshållande jord i halvskugga vilket gör dem till perfekta lundväxter. Den ska vara väldränerad och bör vara fuktig om våren.

IMG_3161

Det är lite tråkigt att de nickar och visar sina små ansikten nedåt men om man sätter sig ner på huk så kommer man nära nog för att se hur näpen hon är 🙂 Annars får man klippa av några blommor och ta in och lägga i en skål med vatten:)

Om och när min lund blir klar…..så kanske det blir fler julrosor…några hybrider i läckert rosa….men det får vi se !

IMG_3165

Ha en bra ny vecka alla !

Elisabeth