Julrosorna

Helleborus niger har nu äntligen öppnat sig för omvärlden 🙂 Det behövdes några dagar med sol och plusgrader 🙂

 
IMG_3163
 

Den vita är vanligast och enligt böckerna den tuffaste utav dem . Det finns hybrider i många olika färger som är korsningar mellan Helleborus niger och Helleborus orientalis. Jag har bara den vanliga vita ,som är ifrån julgrupper genom åren, som jag har lyckats hålla vid liv länge nog för att kunna plantera ut i trädgården. Tycker om dem för att de blommar första utav alla här hos mig och piggar upp i bland medan snön ännu ligger kvar. De trivs bäst i fuktighetshållande jord i halvskugga vilket gör dem till perfekta lundväxter. Den ska vara väldränerad och bör vara fuktig om våren.

IMG_3161

Det är lite tråkigt att de nickar och visar sina små ansikten nedåt men om man sätter sig ner på huk så kommer man nära nog för att se hur näpen hon är 🙂 Annars får man klippa av några blommor och ta in och lägga i en skål med vatten:)

Om och när min lund blir klar…..så kanske det blir fler julrosor…några hybrider i läckert rosa….men det får vi se !

IMG_3165

Ha en bra ny vecka alla !

Elisabeth

4 reaktioner till “Julrosorna”

  1. Helleborus niger är så fina och mina har också öppnat sig nu! Jag skulle gärna vilja ha fler sorter … men det är så mycket jag vill ha.
    Ha det fint!
    Kram Eva

  2. De vita H. niger brukar inte trivas hos mig. Köpte en i vintras och hade på trappen och gör ett nytt försök i lunden med den nu….De orientaliska hybriderna trivs tack och lov desto bättre och frösår sig här och där och bildar nya varianter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.