Dags att klippa och rensa !

Nu är det dags för mig att börja klippa ner perennerna och rensa bort löven som har legat som skydd på en del av dem under vintern. Det är fortfarande tjäle i marken här men vartefter den börjar släppa mjuknar jorden och blir för mjuk på sina håll 😀 Så är det att bo på en gammal sjöbotten bestående av lera 🙁  Började rensa upp lite i rhododendron rabatten igår men gav upp någonstans på mitten då marken där omkring var så mjuk att gummistövlarna sjönk ner flera cm…det måste nog torka upp lite innan jag fortsätter 😀 Annars får jag skaffa vadarstövlar ! 😉 Vill alltid börja där när säsongen drar igång pga att mina vitbrokiga lungörter som växer där är det tidigaste som blommar på säsongen. De brukar blomma redan i april och är efter sälgen humlornas, binas och fjärilarnas viktigaste födokälla så här efter den långa vintern. Jag tyckte mig se att de redan var på gång där under alla vissna blad….
IMG_3207   IMG_3206
Och visst var det så 😀 Härligt ! Under de gamla löven spirade nya små gröna friska …..Det finns hopp !
IMG_3208   IMG_3209
En av mina Rhododendron har däremot dött under vintern…såg redan i höstas hur den fick bruna blad och det är den andra busken på samma plats som dör ! Hm, dags att inse att det antigen är för vattensjukt just i den gropen eller att den första fick någon sjukdom som förmodligen finns kvar i jorden 🙁 Inte kul ! Ändå dränerade vi bättre i gropen innan vi satte buske nr 2 där, men förmodligen inte tillräckligt ! Nu vågar jag inte köpa och sätta en tredje på samma plats ….kanske låter det vara tomt eller ska  jag våga prova något annat som tex en Astillbe till ? Hm….vi får se….
IMG_3203   IMG_3205
Ni ser den drabbade busken i mitten på första bilden och till höger på den andra ! Jaja…det är så det är med trädgård…vissa saker trivs och frodas medan andra dör…och det är alltid lika spännande efter varje vinter att se vad som har klarat sig och vad som har gått ut …..Har ni tips eller en aning om vad som kan ha hänt min Rhododendron så skriv gärna en kommentar !
Nu väntar jag på att det ska sluta regna så jag kan gå ut och fortsätta rensa i mina rabatter….sakta med säkert välkomnar jag en ny trädgårdssäsong !
 
Elisabeth

2 reaktioner till “Dags att klippa och rensa !”

  1. Du ska nog inte sätta en ny rhododendron på samma plats, kanske det är någon sjuka som finns kvar. Prova att sätta något annat där.
    Visst är lungörten fin när den börjar blomma och alla insekter surrar i den.
    Fortsatt fin vecka!
    Kram Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.