Vinterförvaring av Doftliljan

I år tog jag upp Doftliljans lökar tidigare än förra året pga renoveringen av rabatterna. De fick stå i sina planteringskorgar ute först under takutsprånget i flera veckor innan de var torra nog att ta bort jorden ifrån. Efter det togs de in och har legat inomhus i rumsvärmen i flera veckor till för att torka ordentligt ! Längre än nödvändigt kanske men det blev bara så… 🙂
img_7710   img_7707
Jag gör likadant som förra året då det fungerade utmärkt med dessa lökar, däremot så hade några av Dahlia lökarna ruttnat över vintern och bara tre stycken hade klarat sig så därför fick även dessa lökar lite längre torktid innan nedbäddningen i år.
img_7712   img_7713
Jag klippte av all torkad blast och likaså de torra rötterna…sen la jag dem på en bädd av sågspån…som små dyrklimpar 🙂 De var 12 st när jag köpte dem och nu efter två säsonger ute är de ca 25 st + en massa små i ärtstorlek 😀 även de tas om hand för att kanske växa till sig nästa säsong 🙂
img_7714   img_7715
I år strösslade jag ut resten av sågspånet ovanpå dem, bäddade in dem ordentligt och sa God Natt 🙂 Märkte upp lådan ordentligt också innan den bars upp på yttervinden där det inte blir minusgrader ! Nu kommer inga möss åt dem under vintern och jag hoppas att de ska övervintra lika bra i år, det blir spännande att se i vår !
Elisabeth

2 reaktioner till “Vinterförvaring av Doftliljan”

  1. Nu har jag inga doftliljor men däremot dahliaknölar som jag har lagt på en torvbädd och de får vila svalt. Hoppas de klarar sig, det är första gången jag övervintrar dahlior.
    Kram Eva

    1. Jag övervintrade ju mina dahliaknölar på samma sätt förra året och några av dem i lådan hade möglat och blivit mjuka och tre hade klarat sig 🙂 Jag borde ha luftat den täta lådan någon gång under vintern men jag glömde bort det helt! 😮 Hoppas du lyckas bättre! Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.