Rosor

wpid-dsc_1659.jpg
 
Rosor, dessa ljuva, förföriska och väldoftande blommor. Underbara i alla former. Stora klätterrosor, otuktade stora buskar , prydligt växande rabattrosor och de små kryprosorna….ja, det finns faktiskt rosor som kryper utmed marken som marktäckare. Ofta har de tjusiga namn gärna efter någon bedårande vacker filmstjärna med Hollywoodstatus !
Är helt säker på att det finns någon ros som passar ALLA utom mig….
Hos mig trivs de helt enkelt inte ! Självklart har jag rosor, sju olika sorter för att vara exakt. Men den enda av dem som verkar hyffsat nöjd med sin tillvaro är min gamla ärvda Rugosa som kan vara en Hansa eller en Roseraie de l´Hay ingen vet riktigt.
wpid-dsc_1359.jpgwpid-dsc_1360.jpg
I år bestämde jag mig för att jag verkligen skulle anstränga mig för att få mina rosor att trivas. Gödslade två gånger med rosnäring och vattnade mer än vanligt i våras. Förväntade mig stora prunkande rosor men ICKE ! Alla verkar vara angripna av först de vanliga lössen men sedan även med vad som ser ut att vara både svartfläckssjuka och rosrost…..hm….
Den regniga och kalla våren och sommaren har verkligen inte varit gynnsam för mina rosor !
Några stackars blommor blir det trots allt men långt ifrån det vanliga…
wpid-dsc_1657.jpgwpid-dsc_1323.jpg
Har kanske bara otur….som med min vita klätterros som jag köpte glad i hågen för femton år sen, med en inre vision om att den skulle klä in en rosenbåge och formligen digna av stora vita väldoftande bakelser..
Den trivdes inte på sin första plats och under tio års tid har den flyttats inte mindre än tre gånger ! Fy skam den som ger upp ! Tror jag tillslut hittade den optimala platsen för två år sen för plötsligt började den växa…och nu i år var den större och finare än någonsin.
Blev såå lycklig när jag såg de första knopparna
wpid-dsc_1389.jpg
Äntligen skulle jag få se den blomma efter femton års väntan…att knopparna var ljust rosa bekymrade mig inte, det kan de säkert vara i knoppstadiet….Sen kom dagen med stort D dagen då den slog ut och…..
wpid-dsc_1388.jpg
Nääää…. Vad var detta ?? Inte någon stor vit gräddbakelse i alla fall !
Hm….Frågade de kunniga i STA gruppen på fb. Tydligen så har min ursprungliga ros dött och underlaget den en gång ympades på har tagit över. Dvs en vildros Rosa Canina.
Ja och den trivs då ! Når snart taket på vedbodsväggen där den sitter…kanske ska gräva upp den, kanske ska flytta den, kanske till den lite mer vilda delen mot skogen…vi får se…
Tror inte att jag kommer att köpa några fler rosor iallafall….men man vet ju aldrig i framtiden !
 
Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.