Plister

Lamium på latin är en tacksam växt men som kan vara rätt så invasiv. Jag har två olika färger i min trädgård, vit och rosa. Den vita har snällt hållit sig på sin plats i många år medan den rosa sprider ut sig i stora mattor och får hållas tillbaka, det är tur att den är lätt att rensa bort när den sprider sig för mycket ! Den rosa vet jag är en Rosenplister men den vita har jag glömt bort namnet på 😀 Det kan mycket väl också vara en Rosenplister Lamium maculatum 🙂 det också.
IMG_4246   IMG_4245
Hos mig växer den i stenpartiet, den gamla husgrunden. Annars går det att läsa om dem att de är utmärkta marktäckare för lite skuggigare delar av trädgården och under buskar, också i en trädgårdslund 🙂 Men här verkar de inte ha något emot sol och torrt. De är väldigt tåliga med andra ord. Jag älskar de vackra , tvåfärgade bladen och om man klipper ner blommorna när de har gjort sitt och börjar se lite ledsna ut så brukar det komma både nya blad och blommor. Nu har den första blomman slagit ut…och snart slår även den vita ut vid dammen, den står full i knopp !
IMG_4277
Jag läser vidare att härdigheten är B och att det finns flera olika namnsorter, de blir mellan 15-30cm höga och trivs att växa i fuktighetshållande jord men väldränerat. I sol till skugga…En mycket användbar växt med andra ord 😉 Jag får återkomma med fler kort senare när de har kommit igång ordentligt att blomma 🙂 Så kom då det välbehövliga regnet ! Idag blir det innejobb ….Huset behöver ju städas någon gång ibland också 😀 Även om det blir glesare med det nu när trädgårdssäsongen har börjat 😉

Ha en Trevlig Lördag Alla !

Elisabeth

En kommentar till “Plister”

  1. Plister har jag oftast i urnor för att fylla ut. Undrar om den kan ta kål på kirskålen, ska nog prova men jag tror inte mycket på det.
    Ja du, städning blir det inte mycket av denna tiden och inte bloggen heller!
    Ha det fint!
    Kram Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.