Övervintringen av lökar

Hur gick det då med min övervintring av Dahlior och Doftliljor ? Jodå, så där 😀 Doftliljorna mådde jättebra i sitt kutterspån och var hårda, fasta och visade bara lite grönt i topparna när jag tog fram dem ifrån yttervinden så det var perfekt ! Dahliorna var det lite sämre med… 🙁  Några visade tecken på mögel och var mjuka. Det är mitt fel då jag läste att man skulle titta till dem några gånger under vintern för att lufta om det var för blött eller spraya lite vatten på dem om det var för torrt . Det gjorde inte jag ! Men sex stycken av dem hade fått långa , vita sparrisliknande utväxter och de sattes i alla fall ut och ner i perennlandet. Blad har de fått men frågan är om de hinner blomma före frosten ? 😀 Jaja, så kan det gå…Doftliljorna har växt enligt planeringen och har nu börjat att slå ut 🙂 De är ju så vackra !
IMG_6324   IMG_6321
Planen var ju ifrån början att de skulle matcha de ”svarta” Stockrosorna bakom och det gör de ! I alla fall den gamla ( andra året ) som sitter där. Den nya ( köpt i år ) kommer inte att blomma 🙁  Klart man blir besviken 🙁 Men så kan det vara med trädgårdslivet, det blir inte alltid som man har tänkt sig ! Den gamla ”Nigra” blommar ju i alla fall och visst matchar blommorna färgen på Doftliljans mitt 🙂 Precis som förra året !
IMG_6325   IMG_6323
Det kommer att bli en ändring av den här Svartvita rabatten nästa år på grund av att Stockrosorna bara drabbas av rost här hos mig, oavsett var de sitter någonstans. Jag kommer att gräva upp och ta bort dem här också ! Frågan är vad jag skulle kunna ersätta dem med ?? Hm…Någon som har något förslag ? Det är ju torrt, väldränerat och en södervägg 🙂
Mörkt vinrött eller mörkt lila är ju önskemålet gärna i samma färgskala som ovan…
IMG_5910

Det kanske får bli fler liljor 🙂 Patricias pride sitter ju här också  🙂
Vi får se …Men kom gärna med förslag ! Helt vita blommor har jag som trivs där redan och det är heller inte lika svårt att hitta nya ersättare till om det skulle behövas 🙂 Men Violkungsljusen trivs bra och blir kvar än så länge 🙂
 
 
Elisabeth
 
 

8 reaktioner till “Övervintringen av lökar”

 1. Jag måste förgro mina dalior annars hinner jag inte få dem i blom men jag bor i zon 4.Första april planterar jag dem i hinkar o sätter i växthuset.Hälsningar Helen.

  1. Hej 🙂 Ja,med facit i hand hade jag nog också behövt göra det inomhus 😉 Jag har inget växthus och vågade inte plantera ut dem på friland förrän i slutet av maj. Bor ju i zon 3-4 🙂 Glömde av dem lite också om sanningen ska fram 😉
   Elisabeth

 2. Så fint med doftliljan och stockrosen! Synd att du få rot på stockrosorna, vi har många i olika färger och har klarat oss från rot.
  Jag har slutat övervintra lökar, verkar inte som jag har någon bra plats för dem. Dessutom har vi så mycket sniglar och de älskar dahlior. Man får anpassa växtligheten, så är det.
  Kram Eva

  1. Ja,det är synd det här med stockrosrosten, läste att man ska kunna spraya dem med såpvatten och lite bikarbonat men jag är inte den som orkar springa och spraya en massa växter i flera dagar så det skulle inte vara ett alternativ 🙁 Vi får se vad jag hittar på istället 🙂 Jag ska försöka övervintra Doftliljan i år också 🙂 Det gick ju bra och då är det värt att prova igen !
   Kram

  2. Jag tror inte man behöver växthus, ett garage eller bod som är frostfri funkar nog, det är rotklumpen som behöver en kick. Jag har i år också odlat dalior i murarhinkar för att sedan sätta ut på lämplig plats när det blir något hål i en rabatt, kanske skulle funka för att något hindra sniglarna. Jo nog glömmer man både de ena och de andra……Helen

 3. Nä man kan inte pyssla om hur mycket som helst, bättre att byta taktik.Det finns ju ettåriga stockrosor som ska funka bättre, vet fock inte om dom finns mörka. Kanske skulle mörka liljor passa, har en fin med många hängande klockor, nästan svart och 170cm hög. Trevlig helg. Helen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.