Omskolning av plantor

Nu är så de första småplantorna äntligen omskolade eller omplanterade som man också kan säga ! Det blir gärna lite stökigt när man håller på 😀 Jag har ju inget växthus eller planteringsbord heller så här får det bli köksbänken som gäller 😉 Man behöver en del saker också, förutom bra jord även små krukor, något att lyfta upp de små plantorna med ( jag brukar ta en mat eller tesked ) etiketter och en vattenfast tuschpenna. Många använder blyerts att skriva med vilket är smart för då kan man sudda och återanvända etiketterna men jag tycker det syns dåligt så jag använder tusch 🙂
IMG_2559   IMG_2561
Det gäller att sticka ner skeden djupt och vicka till försiktigt så att man inte skadar de små rötterna 🙂 De nya plantorna ska planteras djupare än vad de har växt i såjorden men det syns nästan då det mesta av skaftet ska ner i jorden. Då blir de inte så rangliga heller ! 😀
IMG_2567
 
Enklast är att göra ett nytt hål med fingret….ta den lilla plantan i bladen eller i stjäken om den är lite stadigare och försiktigt stoppa ner i hålet, trycka till runt om och sedan vattna igenom jorden för att undvika ev luftfickor ….Glöm inte att markera vad som är vad med dina etiketter ! 😉 Jag köpte bra svarta såbrickor/ planteringsbrickor på granngården förra året som fungerar utmärkt att ställa sådderna på. Detta efter att ha länsat både mina skåp och närliggande återvinningsbutiker på blomfat ! 😀
IMG_2565   IMG_2569
IMG_2562   IMG_2564
Det kändes bra att stanna inne och pyssla när det blåste kallt och var mulet ute ! Idag snöar det och stormar….Usch ! Det blir till att stanna inne idag också ! Hoppas det är det enda bakslaget nu före våren ! Men det sägs ju att det ska komma tre stycken innan våren är här på riktigt !
Ha en bra Torsdag alla !
Elisabeth

12 reaktioner till “Omskolning av plantor”

 1. Så långt har jag inte kommit än…men när jag ska skola så använder jag en kaffespade i trä från hamburgerkedjan. Bakänden är perfekt att vicka opp ett litet hål med och sedan lyfta loss den lilla plantan. Tack för erbjudandet om sälg, men den vanliga har jag drösvis av, det är just daggvidet jag längtar efter. Det är mycket roligare att ha en växt som man fått av någon än att köpa i plantskolan 🙂

 2. Waaoo vad det växer hos dig – är det pelargonerna du sått ?
  Jag sådde pelargonnäva i söndags och den har redan börjat visa små gröna groddar – underbart roligt att följa !
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

  1. Japp, Lyckades ju inget vidare med övervintringen av mina pelargoner som vanligt 🙁 Så jag säkrade upp med frösådda också + att jag tog sticklingar på de få som överlevde 😀 Så några pelargoner ska det väl bli i sommar 😉 Men det är även Kungsnejlikrot, blodfingerört och salvia ….Vad är pelagonnäva ? Låter jättespännande ! 😀 Du visar väl på bloggen sedan ? Kram

 3. Lovar, det kommer fler bakslag!
  Jag har blivit vis av skadan och sår inte så mycket inne, mina arbetsdagar är långa och det är inte alltid jag orkar titta till sådderna på kvällen och de behöver daglig skötsel. Men idag har jag sått malaberspenat och hoppas verkligen jag lyckas. Jag använder gamla ugnsplåtar att ställa mina småkrukor på, även brickor jag hittat på loppis.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  1. Usch ja, våren får vi vänta på ett tag till 🙁 Så sant så sant visst kräver de sin dagliga tillsyn och lite svinn får man räkna med men det är ju så roligt också 🙂 Den är vacker som krukväxt 😉 Härligt röda stammar och svarta bär efter blomningen tror jag om det är den jag tror 😉 Kram

 4. Ser så mysigt ut! Ser att du har salvia på gång. Sådde några olika sorter i fjol som växte så långsamt, men blommade sen långt in på hösten och tålde mycket frost.
  Ha det så gott
  /Anette

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.