Kompostprojektet

Medan vintern håller fast oss i sitt grepp med ny snö och en temperatur på minus – 5 grader fortsätter jag att förbereda inför årets stora trädgårdsprojekt . Allt man kan göra nu är bra för när tjälen väl går ur jorden är det grävning och mycket annat som ska göras. Platsen för komposterna är ju utsedd det kommer att bli i samma hörna av trädgården som den gamla är placerad
IMG_2097   IMG_2099
Vi hade några gamla lastpallar som vi kunde använda för att se hur det kan komma att se ut…jag föredrar att se på plats även om jag har rätt lätt för mig att kunna föreställa mig hur saker kommer att se ut 🙂 Vi hade väl egentligen tänkt att snickra ihop några egna mycket snyggare lådor men det kommer ju att gå mycket fortare att använda oss av färdiga pallar. Hela området är uppmätt nu och är 9 meter långt och ca 4,5 meter brett och jag vill ha gångar mellan lastpallarna för att kunna gå emellan. Stora ” lådor” vill jag ha så att man kan köra in skottkärran och tippa …En lastpall i bredd räcker men inte på längden där blir det två….Den stackars mannen fick släpa runt pallarna igår och provställa så att vi såg hur det kan komma att se ut :
IMG_2111   IMG_2109
Som sagt en pall blir för kort….två blir utmärkt. Hade velat få rum med 4 stycken ”bingar” men det blir lite väl stort får kanske nöja mig med 3 stycken. En till gräs och ogräsrens och en till lite större ris och sly….en tom naturligtvis som ska påbörjas medan den första ligger i träda och blir ny fin trädgårdsjord.
Mot skogen blir det ett liggande staket med breda plankor som ska målas med Falufärg SVART och samma svarta färg blir alla lastpallar målade i. Hade nog helst velat ta hit en grävskopa som hade schaktat av marken, lagt markduk och sen vanlig enkel grå makadam på hela området men vet ju att de måste köra över mina gräsmattor för att ta sig dit och de förstör så mycket så vi får se….Kommer ni ihåg sänggaveln jag köpte på blocket ? Den i svart smide med krusiduller 🙂 Den har jag tänkt att använda här ….hur är jag inte riktigt på det klara med än utan det ska jag fundera vidare på…..antingen sätts den som en grind i staketet mot skogen eller så blir den ett vackert blickfång och avskiljare mot åkern med lite luktärtor framför….:) Mellan varje ny kompostlåda sedan ska det planteras Vingad Benved som får den mest underbara röda höstfärgen…framför det svarta staketet blir det väldigt vackert på hösten…lite andra planteringar kommer nog också att smyga sig in…för vem har sagt att en komposthörna måste vara ful och tråkig ? Inte jag i alla fall 😀 Nu ska jag väl göra en skiss med lite mer exakta mått så att jag ser om allt får plats….
IMG_2101   IMG_2104
Det blir nog inte så tokigt i slutänden 😀
Ha en bra ny vecka alla !
Elisabeth
 
 
 

6 reaktioner till “Kompostprojektet”

  1. Tips:klä bingarna med kycklingnät eller motsvarande maskstorlek så håller innehållet sig på plats. Jag har haft pallkompostbingar i några år och märkte att det var mycket som ”trillade ut” mellan brädorna innan det var färdigt. Trist och svårjobbat när det far ut genom springorna när man ska vända eller lufta…

  2. What a great project is this. Takes a lot of time and hard work ! Still snow at your place, makes it difficult to work outside. I’m sorry that your roses don’t like your garden, yes, maybe with special soil for roses :-). I have noticed that when the roses didn’t have much sunlight, they don’t feel very happy.
    Have a nice week !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.