Fröer och frösådder

Nu är det hög tid att börja samla in årets fröer i trädgården. De tidigaste blommande perennerna är färdiga …
wpid-dsc_1636.jpg Här är det flocknävan Geranium macrorrhizum  ”Bevan´s Var.” som ligger på tork och väntar på att få komma ner i sin burk och etiketteras. Jag samlar gamla tomma medicinburkar med lock och återanvänder till detta vilket fungerar bra ( så länge fröna är ordentligt torra innan man stänger igen) . Det känns enkelt och miljövänligt med återvinning. Har märkt att jag för varje år som går sår allt mer…kanske beror det på att det är så roligt och att det är såå spännande att se om det lyckas och vad det ska bli av det. Börjar tidigt redan i januari/februari vilket kan vara knepigt då jag inte har någon extra belysning till de små plantorna men det mesta har växt till sig bra på fönsterbrädorna. Lite långa och gängliga har några förstås blivit men det har ordnat sig längre fram sen…I år räckte inte alla husets fönsterbrädor till så min snälla man fick snickra extra förnsterhyllor så att jag fick flera våningar i varje fönster. Vi använde brädor som blev över ifrån kökets innertak och färg hade vi också kvar så det kostade ingenting förutom tiden. Blev så nöjd med resultatet och det bästa är att nu finns de ju kvar till nästa vår…
wpid-dsc_1154.jpgJag tror att han börjar inse att ett växthus är nödvändigt….
Det är inte alltid det blir som man har tänkt sig…sådde tex .frön som jag tog ifrån en underbar svart petunia förra sommaren. Väl märkt var burken med fröna. Följde med spänning hur det grodde, växte, omskolades, fortsatte att växa för att slutligen sätta knopp och slå ut…Till en vit blomstertobak !?!?!?? hihihi….blev väldigt snopen det ska jag erkänna ! Nu hade jag ett par lådor pågång alltså med vit tobak…inte alls vad jag hade planerat men självklart har jag använt dem istället då i sommarens planteringar.
DSCN3760   wpid-dsc_1644.jpg
Inte ens när man använder sig av rätt frön är det säkert att resultatet blir det förväntade…inte ens när plantorna frösår sig på växtplatsen precis bredvid moderplantan….
Min tänkta helvita rabatt vid parkeringen tex….köpte och satte bla.några vita storklockor där som nu frösår sig helt vilt och några bli blå….Lärdomen blir : Var noga med märkningen av dina insamlade fröer ! Ska du vara 100% säker på att få en exakt kopia av dina växter dela dem eller ta en stickling….men det är klart, lika spännande kanske det inte blir !
wpid-dsc_1641.jpgwpid-dsc_1637.jpgwpid-dsc_1639.jpg
Jag vill passa på att tipsa om en jättebra blogg om just fröer och frösådder. Där har jag hittat information som jag har sökt, Tack Irene!http://blomster-tips.blogspot.se
Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.