Den svartvita rabatten

Det är många av mina växter som gått ut i år…eller som har dött med andra ord 🙁 Tråkigt ! Kanske var det bristen på snö som bidrog ? En av mina nya Klematis, två nävor, en strandtrift, en alunrot, och i den svartvita rabatten två av tre irisar, alla svarta violer och den ena stockrosen ! Trots att alla fick precis som de ville ha det vid planteringen ! Att violerna knappt var härdiga här hos mig visste jag, men att en iris utav två, i samma rabatt dör medan den kvarvarande är jättefin är ett mysterium…Rötterna var välutvecklade när jag grävde upp den också medan rotstocken var mjuk 🙁
IMG_4430   IMG_4431
För blött har den inte haft det, satt under takutsprånget och väldränerat, möjligen för torrt …jaja..man kan fundera till dödagar men det ändrar inte faktum ! Hittade samma sorts iris i alla fall ( ”Superstition”) och bytte ut den 🙂
I jorden fanns det några konstiga skalbaggar som ser ut precis som liljebaggarna i storlek och form, fast honorna var ljusbeige och hannarna bronsguldiga..snabba var de också. Jag misstänker att de är de som har ätit stora hål i stockrosen ! Försökte få tag på så många som möjligt och kastade i ogräskorgen som senare bars ut i skogen…där kan de gräva ner sig !
Några nya ”Molly Sanderson” hade de inte men jag hittade Violen ” Sorbet Black Delight ” istället, den är kanske inte lika svart men får duga . Jag är glad att mitt mörka ormskägg har överlevt precis som den orientaliska liljan som dessutom får fler stjälkar i år, tyvärr är även hon naggad på i topparna ! Ska det inte räcka med liljebaggar ? Hm..
IMG_4429   IMG_4377
Nu ska bara den vita stenen läggas tillbaka så är det fint igen…Kanske får jag se Irisen som överlevde blomma för första gången ….hoppas det !
wpid-dsc_2750.jpg               wpid-dsc_2481.jpg
wpid-dsc_2374.jpg   wpid-dsc_2352.jpg   wpid-dsc_2201.jpg
Bilder ifrån förra året i augusti månad 🙂 Jag är glad att Violkungsljusen har överlevt det är ju extra kul när egna frösådder lyckas 🙂 Nu flyttade jag den ena till andra sidan så vi får se om den klarade det ? Såg att det redan är knopp i dem 🙂
 
Ha En Riktigt Trevlig Fredag Alla !
Elisabeth
 
 

2 reaktioner till “Den svartvita rabatten”

  1. Underbart! Jag har också en svartvit rabatt….men det blir ju aldrig riktigt som man tänkt sig så det är väl sådär med den. Tycker det är en underbar färgkombination! Trist att dina växter gått ut, lite märkligt låter det tycker jag…

    1. Ja, det är tråkigt men violerna visste jag var på gränsen 🙂 Ja, det är kul med svartvitt tema…med doftliljan som pricken över i 🙂 Dess vinröda mitt matchade stockrosen Nigra perfekt så ibland får man till det ! 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.