Brandlilja

Hos mig dyker den upp lite varstans..Brandliljan 🙂 Man tänker inte på dem förrän de har slagit ut och då är det svårt att inte se dem 😀 De lyser med sin orangea färg lite här och lite där ! Jag har aldrig köpt någon, skulle aldrig falla mig in då jag inte gillar orange men den dyker upp ändå ! Läser att det är en gammal torpklassiker som ofta finns på ödeträdgårdar så säkert även här..en påminnelse om svunna tider.
IMG_5077   IMG_5136
Någon sitter på jordkällarkullen, en annan framför jordkällaren, några i slänten mot åkern, någon enstaka i skogskanten. Som sagt här och där ! Har väl tänkt att jag ska gräva upp och flytta dem till en och samma plats, samla alla de orange lysande klockorna på ett ställe.
IMG_5076   IMG_5075
Blanda in lite blått eller lila kanske för att öka deras framtoning ..De har ju ändå bestämt sig för att stanna här 😀 Tittar man nära är de rätt fina inuti med sina prickar..Någon gång när tid, ork och inte en massa andra projekt är pågång blir det Liljornas tur 😉 Undrar om lökarna sitter djupt ?
IMG_5078   IMG_5080
Vissa sitter en och en på stjälkarna medan andra som här ovanför sitter tre och tre….Någon som har flyttat Brandliljor och vet om det går ? Sitter lökarna djupt ? 🙂 Säger som vanligt 🙂 Går det så går det ! När är bästa tiden tro ? Säkert direkt efter blomning ….Ja, någon gång ska det ske….
 
Trevlig Lördag Alla !
Elisabeth

7 reaktioner till “Brandlilja”

  1. Brandliljor är verkligen en gammal torpväxt men vi har den inte, har nog tänkt att plantera in den, gillar ju gammaldags växter. Jag vet inte men jag tror att lökarna sitter ganska djupt, som krolliljans kan göra i gamla trädgårdar.
    Kram Eva

  2. Vill köpa en brandlilja av dig. Har haft någon förut men den har försvunnit. Gillar deras färg och stora blommor. Och att de är gamla och funnits överallt förr…

  3. På den tiden jag hade en museiträdgård i Västerås hade jag Brandlilja eller Torparlilja som jag föredrar att kalla den. Den växte i en rabatt, ganska grunt alla bulber ramlade ner runt om den och till slut hade jag en hel rugg med liljor. Men så slutade jag och sen försvann den helt från friluftsmuseet.
    Jo – jag säljer och renoverar fotogenlampor 🙂 därav adressen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.