Blommor och Bin

eller kanske snarare blommor och humlor då tyvärr bin är sällsynta i min trädgård 🙁
wpid-dsc_2975.jpg
Jag är lyckligt lottad som har så mycket humlor här 🙂 Som alla vet skulle vi människor stå oss rätt slätt utan våra små bevingade pollinatörer ! Då besprutningar av grödor och virus har drabbat dem är de mer sällsynta än tidigare och jag såg någon mycket skrämmande film för något år sen om bidöden och om hur det nu finns fabriker i bla.Holland som framställer humlor som sen säljs i kartonger världen över, kanske mest till USA och Spanien för att pollinera deras odlingar. Då funderade jag på ,vad jag som ensam människa kan göra för att hjälpa till i den stora världen….
wpid-dsc_3106.jpg
Som trädgårdsinnehavare kan vi se till att det finns något som blommar hela säsongen och det är ju bara trevligt för oss själva också…speciellt viktigt är det som blommar riktigt tidigt på säsongen när hungriga humledrottningar vaknar efter vintern och ger sig ut på jakt efter föda ! Så mer vårblommande växter ! Passar ju bra att tänka på nu så här i lökplanteringstider. Efter sälgen som är en riktigt bra födokälla hos mig och där man både ser och hör hur hela kronorna surrar tidigt på våren, så kommer min vitbrokiga lungört…den blommar redan i april och älskas av humlorna !
DSC_1506
Hade tyvärr ingen bild på när de blommade men jag har många som sitter i ”surjordsrabatten” och de vita blommorna är mycket välbesökta !
Höstens bästa smörgåsbord för humlorna är hos mig kärleksörten…där brukar även många av dem sluta sin levnadsbana…när krafterna tar slut 🙁
wpid-dsc_3092.jpg
Jag köpte mig ett insektshotell förra året och är väldigt glad för att några hotellgäster har flyttat in under sommaren… det är nog inga humlor…men alla insekter är ju viktiga för den biologiska mångfalden 🙂
wpid-dsc_2554.jpg   wpid-dsc_2555.jpg
Har jag tur är det kanske ett murarbi eller tapetserarbi som har täppt igen ingångarna…
Självklart använder vi inga bekämpningsmedel i vår trädgård…även om man ibland är lockad när man ser mängderna med ogräs eller ohyra men nej, det är inte värt det !
Sen låter vi många brännässlor växa upp och stå kvar då de är viktiga värdväxter för fjärilslarver. Och så har jag ju min eminenta fjärilsholk som jag fick av min svåger när jag fyllde år en gång 🙂
wpid-dsc_2888.jpg
Även om våra vedbodar med sina glesa springor fungerar bra så är det ju ett roligt inslag tycker jag …
Hade mycket jag undrade över när det gällde humlor så jag gick in i bokhandeln förra veckan och köpte mig en bok och jag vill varmt rekommendera den om du är intresserad av att veta mer :
wpid-dsc_3310.jpg
Humlor 40 arter att älska och förundras över i Sverige, av Bo Mossberg och Björn Cederberg. ( bonnier fakta ) Underbara teckningar och bilder på både humlor och växter ! Och en massa fakta….Härlig höstläsning nu när det snart är dags att krypa upp i soffan och läsa en god bok 😉
Oj, vad långt dagens inlägg blev och jag känner att jag kunde ha skrivit ännu mer om det här för mig viktiga ämnet, men nu får jag lov att sluta !
 
Elisabeth
 
 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.