Akleja

Min sommarlängtan fortsätter ….tittar på gamla kort utav trädgården och förförs av alla vackra blommor 🙂 Vem blir inte förförd utav Akleja Aquilegia ? En gammal torparväxt som kom till Sverige genom munkar från tyska klosterträdgårdar. De senaste åren har det dykt upp många nya varianter och ni har säkert hört talas om de fyllda sorterna ” Nora Barlow ” och ” Black Barlow ” den senare är nästan svart 🙂 Men jag föredrar de vanliga, ursprungliga sorterna som alltid verkar ha funnits här men under åren bara har blivit fler och fler 🙂 Det är nämligen så hon gör….hämningslöst korsar de sig med varandra och fröar glatt av sig för att dyka upp lite varstans utan att bry sig ett dugg om ifall det är passande eller inte…
DSC_1274
Jag låter henne för det mesta hållas 🙂 Har hon väl hittat sig en egen plats får hon för det mesta sitta kvar…det passar liksom in i min rufsiga och busiga trädgård. Jag har försökt att tukta henne och har en Akleja plantering där hon trivs allra bäst. I Halvskuggan under lönnen och björken och där hon tackar mig genom att blomma något enormt varje tidig sommar…då har jag ett helt hav av de vackra blommorna på ett och samma ställe….:D
DSC_1271
Hon finns i våra gamla folkvisor….Kom liljor och akleja….hon har många smeknamn…I England kallas hon Mormors huva ( Granny´s bonnet ) I Frankrike Älvahandske och Vår frus handskar ( Gants de notre dame ) och ett gammalt Svenskt namn är Duvblomma …..
Att Aklejan även är en stor humlefavorit gör inte saken sämre ! Den är byggd för att befruktas utav humlor….Att den trivs nästan överallt och att hon är härdig i hela vårt land ( härdighet A ) gör att den kan glädja många 🙂 Det finns numer många olika och nya sorter att välja bland hybriderna så alla kan nog hitta en egen favorit ….Nu ska jag fortsätta att drömma….om tiden som komma skall…..med vajande Aklejor i ljummen sommarbris !
Elisabeth

3 reaktioner till “Akleja”

  1. Aklejor är nog min favoritblomma nr 1 ändå…. När jag skaffat egen trädgård i mitten på 90-talet var gammeldags, enkla aklejor i rosa och blått det första jag ville införskaffa. Men det fanns inga! I planskolor fanns bara stora, tvåfärgade. Tur det har ändrat sig!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.