Sköldpaddsört

Är en av de senare perennerna att blomma Chelone obliqua på latin. Den finns också med vita blommor och då heter den Chelone glabra. Den är stadig och högrest och behöver inte stöd som så många andra höga perenner.
img_6995   img_6992
Min är över metern hög men 80 cm är ett ca mått som anges. Här trivs den i lerjorden i halvskugga i perennlandet och den har sakta växt sig till en ansenlig rugge som nu är rätt pampig 🙂 Jag gillar den för dess egenskaper och för de roligt formade blommorna som påminner om läppar eller munnar ..
IMG_6817   IMG_6885
De sitter samlade i toppen av stjälkarna och syns över de andra perennerna med undantag för min höga Höstaster som inte har börjat blomma ännu.. Det är knepigt med de riktigt sena perennerna för det är inte alltid att de hinner slå ut före frosten .. inte ens här hos mig i zon 3-4. Ändå vill jag ha dem för det är ju så underbart att det blommar hela säsongen så länge som möjligt..
Angående gårdagens inlägg så har jag nu bestämt att alla Daggkåpor skall delas i mindre delar och planteras uppe i den blivande lunden, där är det ”bara” lite att fixa till först efter grävskopans framfart 😀 Mycket av det andra kommer att hamna i en ny rabatt borta vid komposthörnan tillsammans med lite gammalt ..Hoppas vi hinner börja imorgon kväll.. 🙂 De har lovat regn här i morgon men ikväll är vi inte hemma tyvärr så att vi hade kunnat börja…Vi får hoppas på uppehåll resten av helgen sedan ! 😀
Elisabeth

2 reaktioner till “Sköldpaddsört”

  1. Det är så fint när rabatterna har vuxit till sig så där som på din bild, så man inte ser jorden mellan växterna. Höga växter är läckra. Sköldpaddan var snygg. Det finns så många perenner som jag vill ha, vill ha …… Än så länge finns det plats, som tur är.
    /Eva Linnea

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.