Riddarsporrar från frö

Älskar dessa jättar ! Tycker de är vackra och romantiska…de passar så bra in här i min ruffsiga, gammeldags och lite vilda trädgård. Har sedan tidigare ett par färger men har länge suktat efter de blå varianterna. Min snälla granne har två år i rad gett mig frön ifrån just blå…förra våren blev det ingenting alls utav dem så jag fick nya i höstas och i år gick det finfint ! Fick så många plantor att jag i min tur gav bort några…förväntansfull planterade jag ut de kvarvarande i trädgården. Den ena sorten kom ifrån en helt blå modersplanta och den andra ifrån en blå med vitt öga.
Blandade båda sorterna i mina planteringar tillsammans med andra egna frössådder för året : Rosenkragar, Kinesisk Riddarsporre. I en plantering kombinerades dem med Stjärnflocka ( ljusrosa ) och blå färgväppling…Ett blått och rosa tema.
Jag blev naturligvis extra glad när det kom upp spiror med knoppar i på några utav dem redan i år…spännande !
wpid-dsc_2081.jpg
Men inte såg den blå ut….och blå blev de inte !
wpid-dsc_2276.jpg wpid-dsc_2272.jpg   wpid-dsc_2384.jpg
Men vitt fungerar ju det med tillsammans med blått och rosa !
Det som är lite synd dock är jag tidigare på försommaren hade köpt mig två nya vita Riddarsporrar ”Galahad” till ett annan plantering.
Jag har tidigare tagit frö ifrån min egna mörkt lila Riddarsporre och då har avkomman blivit i samma färg som modersplantan men tydligen så är de inte alltid färgkonstanta !
Nu väntar jag med spänning på om någon av de nya ska bli blå…men några av dem får jag nog vänta på att få se till nästa år då de inte har kommit så långt än !
Vänta och vänta….Tålamod !
 
Elisabeth
 

2 reaktioner till “Riddarsporrar från frö”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.