Oväntad upptäckt

När jag gick ett av mina trädgårdsvarv idag…brukar bli ett par per dag, tyckte jag mig se en knopp i min praktmagnolia på framsidan. En knopp nu ? Näe det kan det väl ändå inte vara.. men jo, när jag kom fram till busken så visst är det en knopp !:)
wpid-dsc_2805.jpg
Detta är en sensation på mer än ett sätt ! Nu brukar ju magnoliorna annars sätta nästa års knoppar…precis som rhododendron, inte slå ut i blom ! För mig är detta dessutom ett väldigt skönt tecken på att hon har hämtat sig. I februari i år blev hon nämligen väldigt hårt åtgången av hararna. För första gången på åtta år hade vi inte hägnat in henne i hönsnät och det fick vi betala dyrt för 🙁 Halva buskens höjd var brutalt avknipsad och de grenar som var kvar hade de barkat av nästan helt. Jag blev både arg och ledsen. Både på oss och framförallt på hararna.
Det tog fem år innan vi fick se den första blomman och i höstas ( år åtta ) hade jag räknat till fler än trettio knoppar…Mot alla odds blommade hon i våras nertill där hararna inte hade kommit åt, det som låg under snön. Efter blomningen klippte jag bort allt dött och det som var skadat. Maken grävde större runt henne och hon fick både ny surjord och rhododendrongödsel …och sen har jag vattnat…och vattnat !
Tillväxten har varit mycket god och nu är hon nästan lika hög igen som hon var före hararnas angrepp..men framförallt har hon brett ut sig i omkrets till nästan det dubbla !
wpid-dsc_2513.jpg
Så ni förstår min glädje när jag idag gjorde min upptäckt ! Och när jag gick runt och granskade henne närmare såg  jag fem knoppar till….
Nu är ju inte detta normalt så trots all glädje kan jag inte låta bli att oroa mig för hur det nu ska bli….sätter hon inga mer knoppar i höst nu då? Kommer blomningen utebli i vår ?
Är det någon Magnolia expert som läser detta kommentera gärna och berätta !
Nu blir jag ju glad för alla kommentarer så ni andra får ju jättegärna också lämna en kommentar förstås ! 😀
 
Elisabeth

5 reaktioner till “Oväntad upptäckt”

 1. Buskmagnolian Susan blommar översållad av lila blommor på försommaren. Resten av året så kommer det en blomma här och där.

 2. Spännande med knoppar den här tiden även om det inte är helt normalt. Stockrosen Nigra har jag också haft och den blir väldigt hög. Den är så vacker när den skimrar. Säkert får du njuta av den nästa år också.
  Betongängeln som jag köpte på Rosengården i Nora har en syster som säkert står kvar där om du har vägarna förbi, Har för mig att du är från mina trakter.
  Ha det så gott !
  Kram/Isa

 3. Det är säkert magnolians sätt att säga tack för att ni skämt bort henne kanske? 🙂
  Jag ångrar inte att vi skaffat bin, men det är inte så meckigt att pyssla med. Vi gick en kurs tillsammans innan vi körde igång och det kändes bra. Nu har vi ju bara en kupa och då blir det ju också mindre jobb.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.