Omplantering av Porslinsblomman Del 1

Har ni också en växt hemma som ni länge har tänkt att ni verkligen behöver plantera om ? En växt som har gett er dåligt samvete länge och som bara står där….år efter år….:) I mitt fall har det varit min Porslinsblomma. För ca femton år sedan fick jag den som skott av min mamma och den har överlevt mot alla odds och ett par flyttar. Växt har den också gjort ! Den är omplanterad för länge sedan, så längesedan att jag inte minns när och då fick den en större klätterställning för att den verkligen behövde det…..
IMG_0950
IMG_0951
Det är växten till vänster på kortet och ni ser tydligt att klätterställningen inte längre räcker till……Igår tog jag äntligen tag i saken…Hittade en lämplig större kruka i vedboden ( som en av häckplantorna kom i  våras ) Men då räckte såklart ingen av mina ytterkrukor till längre….Det slog mig att jag hade köpt två nya plåthinkar som stod i förrådet som jag hade tänkt plantera vårblommor i ute, hämtade dem och den största av dem passade ! 🙂 Då jag förstod att detta inte är ett enmansuppdrag involverade jag min make som snällt ställde upp 🙂 Jag menar hur svårt kan det vara att plantera om en stor klätterväxt ? Försiktigt började vi tillsammans linda upp gren efter gren ifrån varandra, ifrån klätterstödet . En fick hålla koll på övriga grenar och hålla undan de samma medan den andre försiktigt lirkade igenom de ömtåliga bladen genom bladverk och trassliga rankor.
IMG_0959
IMG_0958
Man ser inte längre mer än toppen på klätterstödet….Sakta sakta lindades ranka för ranka fram…tidsödande var det och mycket tålamodskrävande !
IMG_0966
 
IMG_0965
3,5 timme senare….var alla rankor framme…vi var trötta i armarna men väldigt glada över att ha lyckats 😀 Nu kunde vi montera bort klätterstödet äntligen och blomman kunde planteras i sin större nydiskade och rena kruka….maken fick stå och lyfta upp ALLA rankor så att de inte skulle gå av och jag kunde flytta ner rotklumpen i den nya jorden. Glad och nöjd slog det mig plötsligt : Vad gör jag av den nu då ?? Jag har inget större klätterstöd att erbjuda och ingen lämplig vägg heller för den delen….Fortsättning följer i morgon….
 
Ha en skön Söndag !
Elisabeth
 

2 reaktioner till “Omplantering av Porslinsblomman Del 1”

  1. Porslinsblomma är otroligt fin och doftar ju så underbart men inget för mig. jag har några men de växer inget alls. Under tre års tid så har den knappt fåt några nya blad. men jag ska inte kassera dem än, de kan ju börja att trivas. Vilket jättejobb du/ni fick med omplanteringen av den stora plantan men det känns bra efteråt- som om man har gjort den en stor välgärning. Och det har man ju faktiskt. Spännade att se vad du kommer på för plats och stöd i morgon. Ha det bra/Eva-Lotta

    1. Hej 🙂 Ja, det tog längre tid än vad vi kunde ana när vi började då den var så intrasslad…De växer väldigt långsamt men jag min har trivts jättebra i ett Österfönster där inte så mycket sol når den…och så är jag urusel på att vattna mina växter inne så det är kanske det som är knepet ! ?! 😀
      Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.