Nu börjar perennerna vakna…

När jag klippte ner perennerna i landet för några veckor sedan syntes inte mycket till liv…men nu börjar de flesta av dem att vakna 🙂 Är lite orolig för att de fortsatt kalla nätterna med minusgrader ska ställa till det, men förlitar mig på att de som vaknar tidigast tål detta 🙂
Dillpionen vaknar alltid tidigt.Med sina små rufsiga små tofsar påminner den om något hämtat ur en Astrid Lindgren saga…eller ifrån Mumintrollen kanske 😀 ”Hattifnattar”
IMG_3839   IMG_3840
På bild nr två syns Jättevallmons blad tillsammans med de jag sådde förra året, Trädgårdsnattviol. Är mycket spänd på att få se de blomma i år och framförallt få känna de dofta i skymningen. Men just nu känns det långt till ljumma sommarkvällar …..
IMG_3841   IMG_3827
Bild nr 1. Stockrosorna jag sådde förra året och som drabbades av rost nästan direkt 🙁
Dessa ska bli näst intill svarta och jag hoppas de klarar sig i år ifrån svampsjukdomen.
Bild nr 2 . Krolliljorna börjar titta fram i rabatten med Akleja….dags att hålla ögonen öppna efter Liljebaggen. Den vackra signalröda skalbagge som lägger sina ägg bland bladen där de sedan äter upp dem, både vuxna och barn….Läste i någon fb grupp förra säsongen att vedaska kunde hjälpa om man la det runt liljorna…hoppas jag har lite kvar i kakelugnen eller vedspisen för då ska jag prova….Inget som skadar i alla fall ! 🙂 Nu får det bli lite varmare snart …kräver absolut inte 20 grader men en dygnstemperatur på + 10 grader vore ju bra ! Har ju ett staket att måla 😉
Elisabeth

8 reaktioner till “Nu börjar perennerna vakna…”

 1. Ja, visst undrar man och oroar sig en del vad det kylslagna vädret kan göra för ev skador… Men du har mycket på gång, hoppingivande. Tack för tipset om vedaska kring liljorna, ska läggas ut litegrann idag.
  Allt gott!
  /Katarina

 2. Hej!
  Jag hade också Stockrosor men gav upp. De fick rost hela tiden. Klippte av och rensade så gott jag kunde med bara händerna. Tog alla tips till mig.
  Funkar de fortfarande hos dig eller? Hur har du gjort? Vill så gärna ha för att de är så fina.

  1. Hej 🙂 nej det verkar som om de får rost hos mig också trots att jag förra året tog bort alla angrepp och gav dem mkt vatten och näring.. Det är vad jag har förstått det man kan göra 🙁 Vi får se i år… Kram

 3. Hi Elisabeth, so much perennials are coming above the ground 🙂 I had and have again Hollyhocks too, I heard that they almost always will get rust. Doesn’t look very nice but the flowers are still beautiful 🙂 I Saw peonies in my garden too, love them, there are so beautiful. Wish you a very nice day !
  Els

 4. Så långt dina krolliljor kommit! Mina är bara hälften. Bra tips med vedaska runt liljorna, jag har ganska många liljor och förra året fick jag tag i baggarna snabbt så alla liljorna klarade sig från angrepp.
  Nu tar jag gärna lite mer värme, just nu regnar det och blåser rejält.
  Kram Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.