Mysteriet är löst :)

Nu är den rosa stenpartiväxten identifierad ! 😀 Tack för hjälpen ! Det är med största sannolikhet Jupiters blomster Lychnis flos-jovis .Allt verkar stämma till 100 % när jag läser om den och ser bilder på internet…:D Jag är så glad ! Jupiters blomster är en nejlikväxt i släktet glimmar så helt ute och cyklade var inte min moster när hon sa något i stil med höstglimm eller glimt 🙂 Vidare läser jag är det är en perenn liten släkting till Purpurklätten vilket syns på bladen när jag tänker efter, även på växtsättet…Den trivs upp till zon 5 och förökning sker genom delning eller frö, så nu hoppas jag att mina små plantor tar sig ! Den blir 30-40 cm hög och trivs bäst i väldränerad, näringsrik och lätt jord.
Visst är det spännande med trädgård ? Hihihi…och rena rama detektivarbetet ibland ! Det är också alltid lika spännande med frösådder då många växter inte är frökonstanta och inte alls blir lika sin modersplanta….
Försöker för första gången också fröså Bollviva i år…..Primula denticulata . Tänkte som vanligt går det så går det ! 😀
DSC_1045 
Jag har fler färger och tog säkert frön ifrån alla och blandade om jag känner mig själv rätt 😀 Sådde dem redan 15 januari och de kom upp redan inom två veckor…de gror dock väldigt ojämnt och fortfarande kommer det nya småttingar i burken medan de första små nu börjar få sina karaktärsblad och bör omskolas…men det har inte gått fort inte ! Nu har jag ju ingen extra belysning och det är nog förklaringen 🙂 Roligt är det i alla fall !
                            IMG_2698

IMG_2697

 

Elisabeth

 

6 reaktioner till “Mysteriet är löst :)”

 1. What a beautiful photo of this Primula !! I had the denticulata in the garden too. Last week we moved to another house (and region) and I don’t kwow if I took this plant with us. Now in our new garden, much smaller (I’m happy that it is smaller) there is a lot to do 🙂
  The seeds are growing very good !!! Wish you a very nice week !
  Thank you for your very nice comments on my blog !!!! I appreciate it very much !!

 2. Så bra att du fick ett namn på din växt!
  Hoppas det går bra med din bollviva! Den frösår sig inte själv då som gullvivan? Jag tycker om vivor, de är så mjuka att ta på.
  Ha det fint!
  Kram Eva

  1. Jag vet faktiskt inte om de gör det? 🙂 Jag är nog lite för snabb på våren att rensa bort smått innan jag ser om det är frösådder av perenner eller ogräs! 😉 Visst är vivor vackra 🙂 Gullvivor har naturen skänkt mig 🙂 och jag är så glad för det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.