Min nya lund !

Sakta börjar min lund ta plats….vartefter som jag klipper ner Spirean . Ser ni den där bakom sälgstammarna ?
IMG_2966   IMG_2963
Jag är kanske knäpp men jag gör det 😀 Ser den alltså….Tänk att hela detta område var igenväxt ! Man såg inte möjligheterna när allt bara var en enda djungel 🙁   men nu gör jag det ! 🙂 Plattorna har jag lagt dit bara för att känna på hur det skulle vara att ha några nedgrävda där i början….Om vi bara kan få bort alla rötterna så finns här stora möjligheter 😀 Jag tänker mig Löjtnantshjärtan i bakkant, vackra Funkia framför som kommer att dölja när de vissnar ner…framför Funkiorna ..kanske Fänrikshjärtan …Vitt, Rosa och Grönt….undrar om jag vågar flytta hit lite av min Rosenplister ? Den skulle väl trivas för bra och ta över allt….hm….får fundera på det men en vacker matta med grönvita blad och små rosa blommor vore ju inte dumt 😀 Och så Förgätmigej…..och så kanske Rosa Liljekonvaljer…:D
Vad definierar en lund ? Vilka kriterier ska uppfyllas ?  Jag har ingen aning ! 🙂 Halvskugga, lite sol som strilar ner genom trädgrenar och lite fuktig mark ? Det är det här i alla fall ….Just nu när snön smälter är det mer träsklikt….Hahaha 😀 Men i alla fall…..då kommer förstås eventuella lökväxter förmodligen ruttna bort…Provar lite ! 🙂 I framkanten mellan trädstammarna är det inte så blött ! Här borde det gå att sätta lite lökar….
IMG_2954   IMG_2953
Det är noga med att hitta rätt plats…Dobbe hjälper till att bestämma 😀 När jag väl försöker gräva ett litet hål så är det bara rötter…från Sälgen, från Spirean, från Brännässlor…Hm….rycker och drar….svettas, flämtar…det var då själva f-n ! Tänk vad det sitter hårt ! Får till slut ett hål lagom passande en liten kruka med snödroppar….Mycket hårt arbete för  ett väldigt litet hål….bådar inte gott detta…:(   Just det, var trivs Snödroppar att växa ? Ingen aning ,för jag har ju inga ….De vill säkert inte ha det blött om fötterna i alla fall för då ruttnar de väl…hämtar sand och bottnar hålet med…sen vanlig planteringsjord och så ner med krukan ! Vattna eller inte vattna ?? Minusgrader på nätterna…hm…vattnade igenom krukan innan..det får räcka !
IMG_2964   IMG_2965
Hurra ! Min första ”Lundväxt” är planterad ! Ser framför mig hur snödropparna sprider sig utmed stammarna på Sälgen och ger en vacker framkant i vitt på våren 🙂 Jojo…..men drömma måste man ju ! 😉
 
Elisabeth

6 reaktioner till “Min nya lund !”

 1. Åh, vad spännade med en ny lund! man kan ju göra såå mycket kul där! Jag gjorde ungefär detsamma härom året med mitt totaligenvuxna snår. Nu blommar snördoppar, julrosor och cyklamen. Sen kommer vitsipporm hosta och en massa annat.

 2. Hej Elisabeth !
  Har ingen lund men när en långsam dröm om det en dag och i väntan på har jag samlat på information. Hannu Sarenström har skrivit en bok ”I Lundens skugga” och det finns ett inlägg från hans föreläsning med lite tips på vad man kan tänka på hos mig.
  Se länken http://isastradgard.blogspot.se/2013/09/tank-trasmatta-nar-du-anlagger-din-lund.html
  Tänk trasmatta när du anlägger din lund – några inslag åt gången av varje sort gör helheten. Visst är det poetiskt och vad vackert det måste bli !
  Lycka till !
  Kram
  Isa

 3. Med mycket arbete kommer du att få en fin lund med träd och buskar om skuggar en del. Lökväxter är ju perfekt på våren och sedan får du känna dig för vad som trivs. Jag gjorde en liten lund i utkanten av trädgården och det var så fint med lökväxterna på våren. Sen tog kirskålen över! Jag blir galen på all kirskål här och det är inte mycket att göra åt den mer än att försöka klippa.
  Kämpa på och lycka till med din lund!
  Kram Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.