Inga fler Stockrosor !

Beslutet är taget och det är gjort ! Alla Stockrosorna i perennlandet är uppgrävda och förpassade i en stor sopsäck för vidare transport till förbränning 🙁 Visst sved det lite i hjärtat att se sina stora frösådda Stockrosor försvinna men så angripna som de var ,var det inget annat att göra ! Ytjorden byttes också ifall svampen finns kvar där på ytan och helt säker kan jag inte vara trots det, på att det nu är smittofritt…
IMG_5713   IMG_5708
Tur man har lite växter ” på lut ” 🙂 Nu får 8 st Skuggviolruta och lika många Salvia ersätta de angripna växterna…
IMG_5712   IMG_5709
Blomma lär de inte göra förrän nästa år men jag hoppas de ska trivas och etablera sig 🙂 Nu hoppas jag att de ska bli en härlig mix av rosa och ljuslila färger…vet inte exakt hur höga någon av dem blir men utgår ifrån att Skuggviolrutan Thalictrum rochebrunianum blir högst, kanske runt 70 cm ..Salvian Salvia pratensis blir nog inte så hög som Stäppsalvian så jag chansar och planterar den framför..det lär visa sig med tiden 😉
IMG_5707   IMG_5711
Salviorna hade blivit stora och fina med ordentliga rötter… Rutorna var det lite sämre med… Nu håller vi tummarna 😉 Hade satt samma Stockrosor bakom stora vedboden, de har klarat sig bättre ! Konstigt ..det är skuggigare och torrare där de sitter om det nu kan ha någon betydelse ? Men dem är det inte knoppar i än heller..så de hinner väl bli lika angripna ! 🙁  Det känns ändå skönt nu när det är gjort !
Elisabeth
 

6 reaktioner till “Inga fler Stockrosor !”

 1. Ja ibland krävs det lite mod och ett drastiskt beslut men det blir säkert jättefint med dina nya växter där. Thalictrum hör till mina favoriter.
  //Helene

 2. Usch att stockrosorna får rost! Vi har många stockrosor runt våra uthus och än har de klarat sig. Vi blev förtjusta i stockrosor när vi såg den i Helsingör för många år sedan. De växte vid husväggarna i till synes ingen jord alls. De måste kunna överleva hos oss, sa vi. Och det har de gjort och vi har även planterat några vid stugan. Fröna knyckte vi faktiskt i Helsingör på 80-talet – men det är en hemlis!
  Ha det fint!
  Kram Eva

 3. Jag som satt plantor i rosen rabatten i år…det där med rosten hade jag förträngt….Bara att hålla tummen nästa år.
  Hoppas du får mer tur med dina nya plantor !
  Ha det fint!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.