Hostor

wpid-dsc_1779.jpg
 
Funkia Hosta har egentligen aldrig varit någon av mina favoriter. Tvärtom men för några år sen hände det plötsligt något. Jag tyckte deras blad var underbart vackra speciellt de med vitgröna brokiga blad.
Det finns vad jag har förstått en uppsjö med olika Hostor : de med blågröna blad, de med gröna blad som har en gul kant, de som är lime/ljusgröna, de som är gröna med gul mitt och så dem som jag gillar de med grön mitt och vit kant och de gröna med vit mitt. Det finns de som doftar och de som inte doftar….och nu har jag säkert glömt en massa andra. Är absolut ingen expert på dem !
Blommar gör de med vita eller ljust lila blommor på stjälkar som sticker upp likt spiror ur de vackra bladen. Blommorna är väl rätt oansenliga men om man tittar lite närmare är de inte så dumma.
wpid-dsc_1781.jpgwpid-dsc_1782.jpgwpid-dsc_1783.jpg
De trivs i Halvskugga- skugga och gärna i fuktighetshållande jord. Mina har precis börjat blomma och de blommar ca en månad. Men bladen är vackra resten av säsongen. De vissnar dock ner på hösten och är inte vintergröna. De jag har är ursprungligen två stora plantor som jag fick av min syster när hon behövde rensa lite bland sina. Vi delade dem direkt i mindre plantor och fick på så sätt fler. Vilken sort det är vet jag inte men jag gissar på att det är den vanligaste Blomsterfunkian Hosta Fortunei .
I år köpte jag mitt livs första Funkia och det blev ” Night Before Christmas” .Tilltalades av att den har en vit mittsträng och på det sättet blir ett vackert inslag bland de andra. Förhoppningsvis ska den trivas och växa på sig och så småningom kunna delas även den !
Misstänker att jag i fortsättningen kommer att hålla lite extra koll på plantskolor och växtmarknader efter just de vitgröna….vem vet jag kanske blir en samlare….
 
Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.