En gammal nyfunnen vän

Myskmalva Malva moschata ”alba” är en gammeldags perenn som blommar med stora bländvita blommor i toppen av plantan. Jag var inte så imponerad av henne när hon var nyköpt då hon var ranglig och klen men nu är jag glad över att hon finns i min trädgård. 🙂 Hon har växt till sig under åren och gett mig fler plantor som nu påminner mer om små buskar. Några frösådda plantor har också dykt upp men inte så många vilket är synd !  Vad jag har förstått så är den mer klassiska rosa Myskmalvan mer generös med att fröa av sig…:)
DSC_1791
DSC_1789
 
Förra året dök en ny frösådd planta upp vid aklejarabatten på framsidan av huset 🙂 Det förvånade mig ,då där är väldigt torrt under sommaren pga björkar som dricker upp allt vatten…men där fann hon sig tillrätta och där ville hon bo 🙂
Jag låter henne hållas då jag inte tycker det gör något att det dyker upp lite oväntade plantor här och där i trädgården…precis som med Fingerborgsblommorna passar det in här i min vildvuxna och ruffsiga trädgård ! 😀
 

DSC_1695

Även om hon blir finast när hon växer tillsammans med andra blommor så får hon göra lite som hon vill, jag kan ju alltid flytta henne om jag tröttnar på hennes manér …. 😉 Hon blir ca 50-60 cm hög även om några av mina känns högre och kanske närmare 80 cm…Myskmalvan blommar länge från Juni – september. Vilket gör henne extra åtråvärd i mina ögon ! Min ena granne har den rosa..och vid flera tillfällen har jag fått delar av hennes men de har inte velat ta sig 🙁

Myskmalvan vill ha lätt näringsrik jord läser jag och då förvånar det mig extra mycket att hon trivs här hos mig i leran. Hon vill ha sol – halvskugga 🙂 För mig känns hon som en gammal nyfunnen vän som jag kommer att ha mer glädje av i framtiden…hennes rosa inslag i de vita blommorna gör henne till ett utsökt sällskap till så många av mina andra perenner 🙂

Och om hon nu är lite kinkig med att fröså sig själv, får jag väl ta frön av henne i höst och driva fram några fler plantor  🙂 Går det så går det !

Idag är det ju Skärtorsdagen och jag vill önska er alla en

Riktigt Trevlig och Glad Påsk !

Elisabeth

6 reaktioner till “En gammal nyfunnen vän”

  1. Jag har lät mig att älska myskmalvan, det är ju en riktigt gammal växt. Har både vit och rosa och här frösår den sig villigt.
    Ha det fint!
    Kam Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.