Blå Axlobelia

Lobelia siphilitica ,sådde jag inomhus den 13/3 . Tio plantor blev det som nu sitter utplanterade på en rad bredvid rabattirisarna i perennlandet.
wpid-dsc_3533.jpg
Skulle egentligen gjort mig en vit och blå rabatt därför odlade jag olika perenner i de färgerna i våras. Men nu blev det inte av i år så de får stå där på rad så länge 🙂
wpid-dsc_3534.jpg   wpid-dsc_3535.jpg
Tycker nog att de är mer blå på bilderna än i verkligheten där de går mer åt lila…
Just nu lyser de upp som gentiana…Det blev små och knubbiga plantor som stod kvar i sina krukor allt för länge….innan de kom ner på friland. Jag har inte hittat så mycket information om dem men de ska kunna bli allt mellan 50-100cm höga, blomma aug-sept.Gillar sol/halvskugga och klara sig till zon 3-4. Så vi får se om de övervintrar här då…kommer att lägga löv över dem precis som jag brukar göra med hela perennlandet vartefter vi krattar ihop dem. Träden här börjar tappa sina löv nu….det brukar bli stora mängder och eklöven lägger vi runt alla ”surjordsväxter” . Nu tar det ju två år för eklöv att förmultna så de ligger där mest som skydd för kylan snarare än att de hinner brytas ner till någon ny mylla.
wpid-dsc_3515.jpg
wpid-dsc_3483.jpg
Det blev inga 8 minus i natt men nedåt fyra blev det och tillräckligt för att det skulle bildas en isskorpa på vattentunnorna. Det är nog dags att plocka upp pumpen ur dammen !
Ha en trevlig lördag !
Elisabeth

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.