Ännu ett steg….

har vi nu kommit i vårt byggande av trädgårdsskjulet 🙂 I helgen har det bla. gjutits tröskel !
IMG_5977   IMG_5979
En enkel gjutform av gamla brädor och sedan färdigblandad betong 🙂 Enkelt att bara behöva tillsätta vatten ..Vi har nog aldrig gjutit förut …men går det så går det ! En del av armeringsmattan som blev över när maken klippte till staketet vid Stäppsalvian fick åka ner som armering. Slätt och fint i all ära men lite tråkigt..Jag tyckte att vi behövde ha något med organiska former också och några Ormbunksblad hämtades och prov lades i olika mönster framför på marken. Jag tror att man brukar lägga det man ska avbilda som mönster i betongen underst egentligen i formen och sedan hälla betongen ovanpå men här får det bli en annan variant då vi vill gjuta plattan direkt på plats.
IMG_5981   IMG_5982
Hade velat ha bladen som en enda lång vindlande ranka men när jag provade att lägga dem så på marken slog det mig att om de låg ovanpå varandra skulle inte mönstret synas som avtryck i betongen. Det svåra att göra på det här viset är ju att man bara får ETT försök på sig 🙂 Stärkt av mod och lite av känslan: Det får bli som det blir, lades bladen i den blöta betongen. De små bladen rättades till och trycktes ned lätt med fingrarna. Hur skulle vi nu få tyngd på dem ? Och bara på bladen ? Efter att ha slagit våra kloka huvuden ihop kom vi på att vi kunde använda Gladpack eller Plastfolie ifrån köket först och sedan fördela ut sand ovanpå över bladen.
IMG_5986   IMG_5999
Plastfolien var svårhanterlig då den ville klibba fast i allt och alla hela tiden 😀 Inte var den tillräckligt bred heller så vi fick skarva tre i bredd ! Fördelen är att gjutningen hålls fuktig medan den brinner och härdar under folien. Skulle vi inte haft något mönster hade någon typ att byggplast varit betydligt enklare att använda som man bara hade tejpat fast sträckt ovanpå formen. Men lite trädgårdsinspiration ville jag ju få med 😉
Sedan var det bara att vänta… och vänta … Efter två dygn vågade vi lätta på plasten och sanden nu skulle det bli spännande att se om det hade blivit något avtryck över huvudtaget !?!?
IMG_6013   IMG_6028
Jodå, det hade det blivit 😀 Kanske inte riktigt så djupa och tydliga som önskat men fina avtryck var det ! 😀
IMG_6029   IMG_6014
Det mörkare i bladen är rester av det gröna…det ska göras rent lite bättre och sedan kan vi om vi vill förstärka avtrycken genom att använda oss av tex. kakelfog som är väderbeständigt och lägga i spåren..Det vore nog fint ! 😀 Plastfolien hade åkt ner på några ställen och tyvärr också lämnat små avtryck iform av extra ränder..men det gjorde faktiskt det hela mer levande 🙂
IMG_6016
Lite skuggiga bilder… men jag tror ni ser på ett ungefär 🙂 Jaha, nu har vi en ”levande” tröskel in då i vårt blivande trädgårdskjul…Är nöjd med resultatet och roligt var det !
 
Ha En Bra Ny Vecka Alla !
 
Elisabeth
 
 

5 reaktioner till “Ännu ett steg….”

  1. Nu blev jag jättesugen på att gör nå´t i betong. Vad vet jag inte, men man kan väl alltid hitta på nå´t 😉
    Ditt/Ert alster var ju en nyttopryl. Det gillar jag. Betongpynt är jag mer tveksam till, fast jag själv har betong-yoga-grodor i Ovala Rabatten, det får räcka.
    Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.