Grönfink i närbild

Fler fåglar i min trädgård 🙂 Idag har jag valt att visa er Grönfinken…en fågel som är vanlig i Sverige ( man uppskattar att det finns 650 000 ). Jag har nog aldrig tittat nära på en Grönfink förut utan bara konstaterat att de finns och är lätta att känna igen med sitt karaktäristiska gula vingstreck. Med den nya kameran kan jag komma nära 🙂 och upptäcker att den är väldigt vacker med sin gröna färg.

IMG_1131

Det är hanarna som är mest färgrika medan honorna har samma gula streck på vingen men är mer beigegrå….

IMG_0884

Här lyckades jag fånga båda på samma bild 🙂 De finns i nästan hela landet och flest i de södra och mellersta delarna. De trivs i hagar, enbuskmarker, trädgårdar och parker.

IMG_1225 IMG_1226

De äter frön och insekter och besöker gärna fågelborden. Favoritfödan är feta frön som solros och hampfrön.

De har en max ålder på 13 år. Tänk….13 år…jag trodde inte småfåglar blev så gamla 😀

IMG_1254 IMG_1255

IMG_1256 IMG_1229

Den heter Green Finch på engelska och Chloris chloris på latin….

Är stor och bullig med en kraftig näbb och mäter ca. 15-16,5 cm.

IMG_0622

De häckar i april – juni. Får 4-6 ägg och ruvar i 2 veckor. Ofta får de två kullar på en säsong 🙂

IMG_1224

Jag och Grönfinken önskar er alla en riktigt

Trevlig Fredag !

 

Elisabeth

 

 

Kommentera