Kantnepeta

Nepeta faassenii är en av mina favorit perenner

wpid-dsc_3320.jpg   wpid-dsc_3317.jpg

Jag tycker om både färgen och växtsättet…och precis som stenkyndeln är blommorna bedårande söta i närbild 🙂

wpid-dsc_3318.jpg   wpid-dsc_3319.jpg

De föredrar att växa soligt och väldränerat men mina trivs ganska bra i halvskugga och t.o.m i min något uppblandade lerjord. Det viktigaste är väl att de inte står i vinterväta då ruttnar deras rötter lätt….

De blommar i princip hela sommaren och efter den första blomningen i juni brukar jag klippa bort blomstänglarna och då kommer det ett nytt blomflor senare.

Är ju ett bra alternativ istället för lavendel för oss som bor här i zon 3-4 och högre upp där lavendeln inte är härdig…

Jag har två olika sorter : En högre ( ca. 50cm ) ”Walkers Low” och en lägre ( ca.30cm ) som heter ”Kit Cat” .Kantnepeta kallas ju ofta för kattmynta men det är en släkting som är den egentliga kattmyntan ( Nepeta cataria ) och den förkommer sällan i odling vad jag har läst. Mina egna katter visar ett intresse för den men inte så att de rullar sig av glädje i dem som de gör av köpt kattmynta…snarare att de går förbi, stryker sig lätt emot och tar sig en smakbit 🙂

wpid-dsc_1815.jpg

Tossiga djur !

Ha en trevlig fredag alla !

 

Elisabeth

 

Kommentera