Senblommande perenner

Sköldpaddsört Chelone är en trevlig och senblommande perenn. Den hör till familjen Plantaginaceae ( grobladsväxterna ).

wpid-dsc_2966.jpg

Den började slå ut för några dagar sen och är en stadig perenn som blir ca 80cm hög och den behöver inte stöd. Blomningstid Augusti- September.

wpid-dsc_2968.jpg

Den har lite underliga blommor som påminner om läppar tycker jag….Den är rosalila i färgen och bildar långsamt ruggar.

wpid-dsc_2969.jpg

Den lila/rosa heter Chelone obliqua och den finns med vita blommor och heter då Chelone glabra. Den trivs i näringsrik, fuktighetshållande jord som är väldränerad. Så det är väl ett under att den trivs här i min lera…:)

Samtidigt nu blommar Rosenstaven Liatris vilken jag tycker matchar Sköldpaddsörten fint ! Den finns också i Rosalila och i vitt. Den vill ha humusrik, väldränerad och gärna sandblandad jord. Här sitter den ju bredvid sköldpaddan i leran och det är kanske förklaringen till att den inte har spridit sig till någon rugge här vilket den tydligen kan göra när den trivs !

wpid-dsc_2978.jpg   wpid-dsc_2855.jpg

Fick tyvärr inte till någon bra bild på Rosenstaven….men ni ser kanske litegrann ändå 😀

Avslutar dagens inlägg med en bild på några regnvåta humlor på en lika regntyngd Röd Solhatt

wpid-dsc_2975.jpg

Trevlig helg alla !

 

Elisabeth

 

5 tankar om “Senblommande perenner

 1. Rosenstav används väldigt ofta tillsammans med prydnadsgräs har jag sett. Det beror väl på att den blommar när gräsen är som vackrast.

  Trevlig helg!
  /Ruben

 2. Ditt inlägg påminner mig om jag haft sköldpaddsört, men var tusan har den tagit vägen tro? Rosenstav har jag i alla fall gott om, köpte många billigt i våras. De passar riktigt bra ihop.

  Vilket fynd med sänggaveln! Blir super i trädgården! Inte konstigare än Ernst(?) när han tog in en grind som sänggavel? 🙂

  Trevlig helg!

  • Hihihi….jo, vissa växter försvinner ibland..hoppas att den dyker upp igen! 🙂
   Jag skulle vilja ha fler Rosenstavar….och gärna några vita också upptäcker mer och mer hur betydelsefulla de sena perennerna är …Gillar Ernst !
   Tack detsamma !

Kommentera