Röd rudbeckia

Echinacea ….är en ny favorit hos mig. Härligt med dessa ”solhattar” som blommar som bäst och vackrast nu när det inte är så mycket annat som blommar i trädgården. Lätt att kombinera med andra växter, högresta utan att behöva stöd och finns i många olika variationer.

wpid-dsc_2755.jpg

Ser allt fler sorter som väcker mitt habegär….”Hot summer” ”Sundown” mfl. Har hittills bara den kanske mest kända ”Magnus” hos mig samt några som jag sådde från frön och hette ” Starlight” dessa har blivit väldigt olika sinsemellan. Vissa är nästan kopior av Magnus medan andra har mer ljusrosa blommor med inslag av grönt och lite vitt i sig. De fick också olika färg på sin stjälkar…några mörkt rödbruna andra gröna. Spännande!

wpid-dsc_2761.jpg

Jag sådde även frön från ”White Swan” men det blev ingenting av dem trots att det utlovades 60% grobarhet….:(

Vissa av mina lyckade frösådder har de slokande bladen andra är som tallrikar …

wpid-dsc_2757.jpg

wpid-dsc_2756.jpg

Men det alla har gemensamt är att de lockar mig att odla och köpa fler…

Drömmer nu om en prärieinspirerad hörna med rudbeckior och prydnadsgräs…Vackra bilder i boken Gräs och bambu ( Marie & Björn Hansson , Norstedts ) gör inte saken bättre…Tvärtom ! Och gräs har jag ju…alldeles fullt av…vilt växande runt hela tomten..skulle kanske kika lite närmare på dem..gräva upp…flytta…och sen lite fler solhattar bara…eller ganska många fler !

wpid-dsc_2760.jpg

wpid-dsc_2615.jpg

wpid-dsc_2510.jpg

 

Elisabeth

2 tankar om “Röd rudbeckia

 1. Gillar också solhattarna och variationsrikedomen verkar enorm. Dock inte alla som trivs här. Fin idé med prärierabatt.
  Angående hönsen är silkeshöns en lugn och mycket social ras som lätt blir tam och äter ur handen. Lätt att hantera. Små fötter, mindre hål i marken.
  Bra idé att skaffa kunskap, läsa på och gärna gå på fjäderfäutställningar och hälsa på olika uppfödare så du är redo innan ni börjar bygga hönshus. Olika raser har behov av olika hus. De som ruvar behöver egna utrymmen när kycklingarna är små. Höns som har avlats hårt på att värpa ägg kommer sannolikt ej att ruva, blir inte så gamla, men lägger mycket ägg.
  Ska bli roligt att följa dina höns också så småningom.
  /Anette

  • Vad jag har förstått så måste de ha väldränerat för att trivas…Solhattarna alltså 🙂 Ja, så småningom blir det nog höns …är liksom hemtrevligt på något vis…Men det dröjer nog några år än !
   Elisabeth

Kommentera